Interview Hélène Mostertman

Hélène Mostertman, geboren in 1972 in Krommenie heeft zo’n beetje de hele wereld overgereisd en is uiteindelijk beland in Malaga. Hier opende zij het restaurant Vino Mio aan het plein bij Teatro Cervantes. Een echte ondernemer kan je haar wel noemen, want naast het runnen van haar succesvolle restaurant organiseert zij ook nog van alles voor de stad! Wij waren in Malaga en spraken met Hélène over haar reizen, de stad Malaga en over haar restaurant Vino Mio.

De wereld rond

Een hele wereldreis… dat kan je het bijna wel noemen na alle bestemmingen waar Hélène heeft gewerkt. Laten we beginnen bij het begin. Geboren in 1972 in Krommenie (vlakbij Amsterdam). Tijdens de Havo werkt Hélène bij een restaurantje in Egmond aan Zee en komt ze erachter wat zij naar haar school wilt gaan doen, mensen het naar hun zin maken in een restaurant. Na de hotelschool gaat zij haar ouders achterna, die besluiten te emigreren naar Curaçao. Hélène blijft hier een half jaar werken voor haar stage en werkt daarnaast bij meerdere restaurantjes. Nadat ze haar diploma op zak heeft, wil ze haar talen verbeteren en besluit te reizen. Ze reist af naar Engeland, Curaçao (voor meerdere keren), België, Frankrijk, Nieuw-Zeeland en eindigt uiteindelijk in Malaga.

Waarom Malaga?

Een compacte stad waar alles aanwezig is, dit is onder andere de reden waarom Hélène 16 jaar geleden de keuze maakte om zich te settelen in het Malaga. Na alle verschillende landen en steden was het tijd om een nieuw hoofdstuk te beginnen in het zuiden van Spanje. De stad is veel veranderd in de afgelopen 10 jaar en dit komt mede door het Picasso museum , aldus Hélène. Hiervoor reisden veel reizigers af naar Malaga om de kunstwerken te bewonderen. Door de toeristen zijn er ook veel horecagelegenheden bijgekomen. Maar er zit wel een groot verschil tussen de toeristen van Malaga en die van het nabij gelegen stadje Torremolinos. In de toekomst wil Hélène doorgaan met alle projecten waarmee zij zich bezig heeft gehouden zoals, benefietevenementen, Barrio Picasso project, benefietdiners organiseren, appartementenverhuur (Apartamentos Coronado) en met de promotie van de Mercado Merced.

Vino Mio

Aan het plein bij Teatro Cervantes zit het restaurant van Hélène, Vino Mio . Je kunt hier genieten op het terras op het plein of in het sfeervolle restaurant binnen zitten. De kaart is zorgvuldig samengesteld en is zeer uitgebreid, dus voor iedereen zit er wat lekkers bij! Aanraders zijn: Ensalada Vino Mio, Bolsitas crujientes, Solomillo de Buey en de Tarta de Guinness. De keuken is hier vanaf 13:00 open voor de lunch, dit is speciaal voor de toeristen, want de Spanjaarden lunchen later. En wat goed is om te weten dat de keuken niet sluit in de middag, dit is in veel andere restaurants namelijk wel zo. Wat dit restaurant anders maakt dan andere restaurants is onder andere de Flamenco show. Elke dag is er om 20:00 een Flamenco show, waarbij één flamenco danseres vooraan de bar prachtig danst, één zanger en één gitarist. Het is een intieme en gezellige setting. Veel mensen maken hier ook foto’s van en klappen enthousiast mee… en er moet natuurlijk ook even meegedanst worden (don’t worry, als je dit liever niet wilt hoeft dit natuurlijk niet!).

Inspiratie

Hélène heeft in veel verschillende landen in de horeca gewerkt en heeft hier haar inspiratie voor de gerechten uit op gedaan. Wat maakte een gerecht nou tot een nummer één gerecht? Dit onderzocht zij bij haar baantjes in de horeca en heeft dit zelf toegepast in haar eigen gerechten. Daarnaast heeft ze natuurlijk veel culturen en verschillende eetstijlen gezien, waar zij haar favorieten uit heeft samengesteld. Het grootste verschil in eetgewoontes tussen Spanje en Nederland zijn volgens Hélène de eettijden, de rust tussen het serveren van de borden en couscous. In Vino Mio komen de toeristen tussen 13:00-15:00 lunchen en daarna komen de Spanjaarden pas. In de avond komen de toeristen tussen 19:00 en 20:00 om te dineren en van de Flamenco show te genieten en de Spanjaarden zie je voor 22:00 niet. Met rust tussen het serveren van de borden bedoelt Hélène, dat als Nederlanders uit eten gaan ze de verschillende gangen niet te snel achter elkaar willen maar ze willen rustig van hun etentje genieten. Bij de Spanjaarden is dat anders, die willen hun verschillende gangen juist snel achter elkaar krijgen. En het laatste wat Hélène is opgevallen is de populariteit van couscous. In Nederland eten ze dit gerecht niet zo veel, maar bij de Spanjaarden valt couscous heel erg in de smaak.

Een diner bij Vino Mio, was voor mij een complete avond met gezelligheid, sfeer, entertainment en heerlijk eten. Mijn favoriet was Solomillo de Buey! Dankjewel Hélène voor het heerlijke etentje!

Geschreven door Lisa, stagiaire bij Sprankelend Spanje. Passie voor dansen, is gek op muziek, lekker eten en altijd op zoek naar nieuwe hotspots!

Laat een bericht achter

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.