In gesprek met Elias, de eigenaar van El Negro Bicicletero

Op nog geen vijf minuten lopen van ons kantoor in Valencia, bevindt zich de beste en meest sympathieke fietsenmaker van Valencia. Voor bijna elk probleem kun je bij Elias terecht; is je bel kapot, je band heeft het laatste ritje niet overleefd of staat je zadel te laag en krijg je hem niet omhoog? Elias helpt je maar al te graag!

Wie is Elias?

Elias woonde in Argentinië, maar toen hij in 2004 geen baan had en de oom van zijn partner in Spanje vertelde over de mogelijkheden qua werk in Spanje, pakte Elias zijn spullen om hier in Spanje een nieuw leven te beginnen. Hij verkocht alles wat hij kon, schraapte al het geld bij elkaar en keek nooit meer achterom. Het verhaal in Spanje van Elias begint in 2010, toen hij samen met een vriend een fietsverhuur-en reparatiewerkplaats had. Daar kwam hij erachter dat het niet alleen iets is waar hij goed in is, maar tegelijkertijd ook iets wat hij heel graag doet! Langzaam maar zeker veranderde de klanten cirkel van Elias, die eerst alleen bestond uit vrienden en kennissen, naar mensen vanuit de hele omgeving die hun fietsen naar Elias brengen voor een onderhoudsbeurt.

Er zijn veel dingen wat Elias leuk vind aan Spanje, maar wat hij het meest waardeert, is de kwaliteit van leven. Zo is bijvoorbeeld over het algemeen de score van het klimaat, gezondheidszorg en veiligheid heel hoog in Valencia waar zijn winkel gevestigd is. Er zijn niet heel veel culturele verschillen tussen Argentinië en Spanje volgens Elias en wat vooral handig is, is dat er in beide landen dezelfde taal wordt gesproken. De manier waarop hij met zijn vrienden communiceerde, lekker vrij en los is wel iets wat hij mist. Hij kon op elk moment van de dag aanbellen bij iemand (al was het midden in de nacht!) en de deur werd vrolijk opengedaan. Zelfs vrienden van familie worden gezien als familie. Dat ervaart hij hier toch een beetje anders, volgens Elias zijn ze hier soms wat formeler in de omgang. Daarmee zegt hij niet dat ze onvriendelijk zijn, maar het is niet zoals zijn ‘’thuis’’.

De werkwijze van Elias

Je kent het wel, je wilt eigenlijk niet veel laten veranderen aan je fiets en als dat dan wel moet gebeuren dan het liefst voor zo min mogelijk geld. Je merkt toch gauw bij andere fietsenmakers dat er net even iets te snel wordt gezegd dat het niet meer op te lossen valt met een simpele onderhoudsbeurt en dat er echt een nieuw onderdeel nodig is. Elias draait die denkwijze om; hij wilt graag de fiets proberen te redden met de originele onderdelen en als hij dit niet kan realiseren, heeft hij een andere oplossing. Omdat hij zelf veel van fietsen houdt en vroeger veel fietsattributen heeft verzameld van oldtimers die hij heeft meegenomen naar zijn werkplaats in Valencia, valt er bijna voor elk onderdeel van een fiets die vervangen moet worden wel een oplossing te vinden. Hij profiteert graag van de levensduur van onderdelen. Een duurzame fietsenmaker dus!

De ultieme tips van een local uit Valencia

Je kan in Valencia heerlijk eten, maar het blijft lastig om plekjes uit te kiezen die net wat verrassender zijn dan de restaurants waar de toeristen vaak komen. Veel mensen hebben toch snel de neiging om naar bijvoorbeeld Plaza Ayuntamiento te gaan en daar op het eerste terras wat ze zien neerstrijken. Prima natuurlijk en ook begrijpelijk want waar moet je nou eigenlijk zoeken, maar je betaalt vaak de hoofdprijs en zit niet tussen de echte locals. Toch heeft Elias een paar tips waar je lekker kunt eten. Om jou wat makkelijker een keuze te laten maken, hebben wij hieronder de restaurants die hij aanbeveelt voor je op een rijtje gezet!

Pelayo Gastro Trinquet

Dit restaurant bevindt zich in een sportterrein waar de typisch Valenciaanse sport ‘Pilota Valenciana’ vaak wordt gespeeld! Als je dus een hapje hebt gegeten en je hebt geluk, kan je tussen de Spanjaarden deze eeuwenoude sport bewonderen van dichtbij. Op het menu van dit restaurant vind je veel verschillende dingen zoals tapas van Mercat Central, vlees, vis en rijst. Het gezelligheidsgehalte bij dit restaurant ligt hoog, want je kan er ook voor kiezen om een groepsmenu te bestellen. De perfecte gelegenheid om met meerdere vrienden iets te eten!

Omdat de sport al even bestaat en ook alleen traditioneel is in Valencia, heeft Pilota ook een periode meegemaakt waarin het iets minder populair werd onder Valenciaanse inwoners. Dit restaurant is dan ook opgericht om de sport een nieuw leven in te blazen door het eten en Pilota samen te combineren!

Locatie
Carrer de Pelai 6 
46007 Valencia
Website

Openingstijden
Zondag t/m donderdag: 09.00 – 0.30 uur 
Vrijdag en zaterdag: 09.00 – 1.30 uur

El Tostadero

Neem eens een kijkje bij El Tostadero wat gelegen is nabij de Mercado Central. Dit restaurant heeft een typisch Spaanse inrichting, niet zo super gezellig maar het eten is fantastisch lekker! Ze serveren hier voornamelijk lunch gerechten zoals broodjes, salades, croquettes en omelets. Volgens Elias is de echte aanrader bij dit restaurant het broodje calamaris! Een echte smaakervaring waardoor jij je dag weer verder kan voortzetten met een voldaan gevoel.

Tip: omdat dit restaurant niet open is in de avond, is het een leuk idee om lekker door de Mercado Central te wandelen. Neem hier en daar een hapje of drankje en koop verse streekproducten plus ingrediënten om die klaar te maken in jouw keuken. Geen zin om te koken? Rondom Mercado Central zitten genoeg restaurantjes en of barretjes waar je terecht kan. 

Locatie
Avinguda de l’Oest 31
46001 Valencia
Website

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 07.00 – 15.30 uur
Zaterdag: 07.00 – 14.30 uur

Torre de Utiel

Heb je wel eens dat gekleurde gebouw gezien waar heel groot op geschreven staat ‘Mercat de  Russafa’? Vlakbij dit vrolijke gebouw ligt de derde aanrader van Elias, namelijk Torre de Utiel. Dit restaurant is in vergelijking met de andere twee een tikkeltje chiquer en heeft ook wat meer keuze. Alle visproducten die ze hier serveren zijn vers uit de Middellandse zee, vlees en worsten uit de omgeving, winkels die streekproducten aanbieden en fruit en groenten uit Huerta de Valencia. Je weet dus dat je bij dit restaurant alleen het beste van het beste op je bord geserveerd krijgt. 

Na een heerlijke lunch of diner (of tijdens!) kun je hier ook smaakvolle cocktails uitproberen. Torre de Utiel probeert hier zichzelf mee te onderscheiden door verschillende drank combinaties te maken die je niet vaak hoort. Zo raden zij bijvoorbeeld zelf hun gin tonic aan waar smaken van een gin samenkomen in een mix die je nog nooit eerder hebt ervaren. 

Locatie
Carrer de Donoso Cortés, 8 Bajo 
46005 Valencia 
Website

Openingstijden
Maandag t/m woensdag: 09.00 – 17.00 uur 
Donderdag t/m zaterdag: 09.00 – 00.00 uur