Bezienswaardigheden Zaragoza

De op vier na grootste stad van Spanje, dan hebben we het over mooie Zaragoza. Door de geschiedenis van de stad, vind je hier veel monumenten van verschillende culturen en stijlen. Ben je van plan een citytrip naar deze stad te maken of maak je een dagtrip vanuit de andere grote steden van Spanje? Dan vind je hier de bezienswaardigheden die een must zijn om te zien tijdens je bezoekje aan deze verrassende en nog niet zo on ontdekte stad.

1. Lonja de Zaragoza

Een plek waar tentoonstellingen worden gehouden en waar je de renaissancestijl kan bewonderen, maar waarvoor werd dit gebouw eerst gebruikt? La Lonja werd in de zestiende eeuw gebouwd en het werd gebruikt als handelsgebouw van Zaragoza. In die tijd wilden de mensen een openbare plek creëren waar handelaren hun commerciële transacties konden uitvoeren. Dit is het belangrijkste gebouw uit de tijd van de Renaissance, dit is omdat dit het eerste gebouw is die in deze stijl is gemaakt.

2. Museo del Teatro de Caesaraugusta

Dit museum is een Romeins theater en is gelegen aan Calle San Jorge. Dit theater is gebouwd in de eerste eeuw na christus en werd later in 1972 weer ontdekt. Na alle opgravingen van de ruïnes is er een museum van dit Romeinse theater gemaakt. Sinds 2003 is dit museum geopend. Door middel van loopbruggen kun je door het museum heen. Wanneer je binnenkomt op de begane grond heb je een overzicht over de archeologische opgravingen. In de kelder kun je een driedimensionale reconstructie zien van het theater. En op de eerste verdieping kan je meer over het theatergeschiedenis, politiek en de cultuur leren over de tijd waarin het Romeinse theater in gebruik was.

3. Catedral del Salvador (La Seo)

Catedral del Salvador betekent, de Kathedraal van de Verlosser. Dit is de eerste christelijke kathedraal die is gebouwd in Zaragoza. De bouw van deze kathedraal begon bij Alfonso van Aragon die in de elfde eeuw een aantal gebouwen in Zaragoza had veroverd. Alfonso veroverde de moskee Blanca, waarmee hij de Arabieren buitenspel zette en de moskee gebruikte als beginstuk bij de bouw van de kathedraal del Salvador. Vanaf dat moment begonnen de verbouwingen en aanpassingen. De kathedraal is een opéénstapeling van historische gebouwen dat begon met een moskee, vervolgens kreeg de kathedraal Romeinse invloeden. In de kathedraal bevindt zich ook nog een wandtapijtmuseum. Het museum ligt in de sacristie. De objecten die in het museum worden tententoon gesteld zijn onder andere: gewaden, sieraden, schilderijen, beelden, artistieke meubels en reliekhouders. De wandtapijten zijn het grootste pronkstuk van het museum. De collectie bestaat uit elf middeleeuwse wandtapijten, die komen uit de veertiende tot zeventiende eeuw.

4. Palacio de la Aljafería

Eén van de belangrijkste bouwwerken van de Moorse architectuur; Palacio de la Aljafería is een paleis gebouwd in de elfde eeuw. Dit gebouw werd gebouwd als ‘plezierpaleis’ voor de islamitische heersers, maar later kwam dit paleis in de handen van christenen. In de 20e eeuw werd het paleis gerestaureerd en in 1987 vestigde het parlement van Arágon zich in dit paleis. Dit paleis is een Arabisch kasteel waarin je twee stijlen terug vindt: islamitisch en mudejar. Het is een vierkant gebouw met ronde torens. Het rechthoekige gebouw komt terug uit de islamitische tijd, een binnenplaats met zwembad, een veranda en een kleine kapel. In de twaalfde eeuw kreeg het paleis christelijke invloeden en dit zie je ook terug in een aantal kamers: de mudejar stijl. Nu wordt het paleis gebruikt voor het parlement. Weetje: Palacio de la Aljafería is één van de weinige paleizen met Moorse architectuur die niet in Andalusië staat.

5. Catedral-Basílica de Nuestra Señora del Pilar

De zeventiende eeuwse kathedraal die ligt aan Plaza del Pilar. Deze rooms-katholieke kathedraal is voor veel Spanjaarden een bedevaartsoord. De gelovigen geloven dat op 2 januari in het 40e jaar na Christus de heilige maagd aan de oevers van de rivier de Ebro verscheen. Zij was omringd door engelen en sindsdien is Catedral-Basílica de Nuestra Señora del Pilar een bedevaartsoord. De kathedraal is gebouwd tussen 1681-1872. De stijl die je terugvindt, is de barok stijl. Een herkenningspunt van deze kathedraal zijn de grote vier torens op de kathedraal. En met de vele andere koepels in deze stijl, is deze kathedraal de grootste kathedraal in barokstijl in Spanje. In de noordelijke toren heb je het mooiste uitzicht over de koepels en de stad.

6. El Ebro

De Ebro is één van de belangrijkste rivieren van Noord-Spanje en stroomt onder andere door de stad Zaragoza en eindigt in de Middellandse Zee. Vroeger werd de rivier gebruikt voor de binnenvaart en is ongeveer 925 kilometer lang. Waar de rivier eindigt, is een grote rijstcultuur ontstaan en de gebieden waar geen rijst worden verbouwd, zijn beschermde natuurgebieden. De El Ebro is speciaal in Zaragoza, omdat de rivier langs de Catedral-Basílica de Nuestra Señora del Pilar stroomt en de brug over de rivier maakt dit tot een prachtig uitzicht.

7. Iglesia de San Pablo

De 13 eeuwse kerk in mudejar stijl en de ‘derde kerk’ van Zaragoza. Het is een hele grote kerk en dit komt door de vele uitbreidingen door de jaren heen. In deze kerk vind je dan ook veel verschillende kapellen en sacristen. Het meest opvallendste aan de kerk is achthoekige toren. Vanuit deze toren kan je over de stad kijken.

8. Coso de la Misericordia

Coso de la Misericordia, ook wel genoemd, La Plaza de Toros de Zaragoza. Dit is de op twee na oudste stierenvechtarena in Spanje. Ook dit bouwwerk heeft door de jaren heen veel veranderingen doorstaan. Deze arena is in de 18e eeuw gebouwd door Ramón Pignatelli. De arena is als eerst van hout gebouwd toen in natuursteen en uiteindelijk in baksteen.

Tips
– Op 12 oktober vindt jaarlijks het El Pilar Festival plaats voor de kathedraal. Er worden concerten gehouden, marktjes en heel veel gezelligheid!
– Er zijn in Zaragoza ook heel veel lekker restaurantjes te vinden, klik hier voor vegetarische restaurants in Zaragoza!