Tapasbars in Zaragoza

De zoektocht naar een tapasbar in Zaragoza zal niet lang duren. In Zaragoza heb je eindeloos veel keus tussen alle tapasrestaurantjes. Er is zelfs een ‘tapaswijk’ in de stad met tientallen tapasbars. Daardoor wordt de keus soms wel erg moeilijk. Daarom vind je hier een selectie van de beste tapasbars in het centrum van Zaragoza.

CasaLac

In het hart van ‘El Tubo’ vind je restaurant CasaLac, vernoemd naar de oprichters. De familie Lac is Frans van origine en kwam in 1825 in Zaragoza, met het idee Europa te veroveren met hun restaurants. Eén van die restaurants kwam in Zaragoza terecht. Het begon met gebak op de begane grond en een lunch/dinerzaal op de eerste verdieping. In 1925 werd CasaLac gerenoveerd, het werd allemaal iets moderner, maar toch met een Spaanse touch. Zo werden ‘azulejos’ aangebracht, Spaanse siertegels. Hoewel de eigenaren Frans zijn, kun je bij CasaLac terecht voor de Spaanse keuken. Onder begeleiding van chef-kok Ricardo Gil Gil worden de meest smakelijke gerechten bereid. Je kunt uitgebreid lunchen en dineren bij CasaLac, van Black Angus vlees met aardappeltjes tot wilde tarbotvis. Leuk om te weten, is dat een aantal groente door CasaLac zelf verbouwd worden op hun stukje ‘huerta’ (platteland).

En… uiteraard vind je op de kaart ook de tapas, waar je eigenlijk voor komt. Bijzonder aan de tapas is dat er veel met groente gekookt wordt en het niet zomaar wat hapjes zijn. Op het menu staan bijvoorbeeld Spaanse soepjes, zoals ‘salmorejo’ (koude tomatensoep) en ‘crema de calabaza’ (pompoensoep). Qua groente kun je denken aan gekonfijte lente-ui in Chardonnay of tweemaal gefrituurde baby prei. Maak je tapasmaaltijd af met een ‘buñuelo de bacalao’ (een Spaanse ‘donut’ van kabeljauw). Leuk om te weten, is dat er een hoop (Spaanse) bekendheden bij CasaLac gegeten hebben. Misschien zijn de bekendste bezoekers wel ‘Los del Río’ van de Macarena.

Locatie
Calle de los Mártires 12
50003 Zaragoza
Website

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag: 13.00-16.00 uur en van 20.00-0.00 uur
Zondag: gesloten

Nuevo OLÉ

In het centrum van Zaragoza is restaurant Nuevo OLÉ gelegen. Het is een populaire spot onder de locals, wellicht door het aangename terras dat het biedt. Sinds de jaren ’80 is OLÉ bekend onder de ‘Zaragozanos’ en hoewel de eigenaren onlangs zijn veranderd, komt men er nog graag. Binnenin hangt een fijne sfeer en er waait een retro windje door het restaurant. Aan de muren hangen motoren en fietsen en er is met veel hout gewerkt. In de keuken doet de lokale Luis Miguel Enguita (opgeleid in Barcelona) het werk. Hij kookt met lokale seizoensproducten en mixt de internationale keukens feilloos. Een voorbeeld van zijn wereldgerechten is de zeewiersalade met gamba’s en meloendressing.

Daarnaast kun je bij Nuevo OLÉ ook smullen van de tapas. Houd er rekening mee dat je hier niet de ‘bekende’ tapas vindt. Wanneer je echter voor lokaal en vers wilt gaan, zit je hier wel erg goed! Geen bekende ‘patatasbravas’, maar wel smaakvolle aardappel in de schil met twee sausjes. Fijn aan de tapaskaart van OLÉ is dat er ook wat groentegerechtjes te bestellen zijn. Wat denk je van asperges met Parmezaanse kaas, olijventapenade en amandelschaafsel? Wanneer je even voor een borrel wilt gaan, kan dat prima op het terras. Bestel een lekker biertje en ga voor het bordje met hammetjes en vleesjes. Leuk om te weten, is dat je de gehele dag terecht kunt bij Nuevo OLÉ, zo zijn ook de belegde broodjes een aanrader!

Locatie
Calle San Ignacio de Loyola 3
50008 Zaragoza
Website

Openingstijden
Maandag t/m zondag: 7.00-0.00 uur

Bodeguilla de la Santa Cruz

Een traditionele tapasbar in Zaragoza, in tapasstraat El Tubo, is Bodeguilla de la Santa Cruz. Wanneer je de bar binnenstapt, lijkt het alsof je een Spaans museum binnengaat. Er zijn veel vintage items verzameld, zoals weegschalen en kassa’s. Aan de muur hangen bijzondere prenten en al deze voorwerpen samen doen je misschien vergeten dat je hier eigenlijk voor een hapje en/of drankje komt. Er zijn maar een paar plekken bij Santa Cruz, dus zorg dat je op tijd bent.

Handig om te weten, is dat er drie verschillende soorten hapjes zijn: tapas, 1/2 ración en 1 ración. Dit houdt in: een tapa (klein hapje), halve portie en hele portie. Bij de tapas kun je denken aan een hamkroket (voor één persoon à €1) of een ‘hojaldrina’ (een bladerdeeggerecht met gekonfijte ui en blauwe kaas à €2). De porties (half en heel) zijn wat uitgebreidere gerechten. Een van de favorieten van de locals zijn de ‘papas con mojo’ (€3 voor een halve portie, €4,50 voor een hele portie), oftewel de aardappeltjes met pikante saus. Misschien klinkt het een beetje spannend, maar op de kaart staan ook slakken, een delicatesse in Spanje. Voor gefrituurde slakken met mint en rozemarijn betaal je €6 voor een halve portie. Wanneer je door de bomen het tapasbos niet meer kunt zien, is het een aanrader om voor de ‘Verbena’ te gaan, twaalf tapas voor €15. En Santa Cruz zou geen ‘bodeguilla’ (bodega) zijn wanneer er niks lekkers erbij te drinken zou zijn. De tapas kunnen gecombineerd worden met Aragonese, nationale en internationale wijnen. Een ander idee is de ‘campeon’ (kampioen), een drankje bestaande uit bier, vermout en citroen.

Locatie
Plaza Santa Cruz 3
50003 Zaragoza
Website

Openingstijden
Maandag t/m zondag: 9.00-0.00 uur