Salamanca

Historie, studentenstad, sfeer, mooie monumenten, zomaar een paar kenmerken die Salamanca heel goed beschrijven. Ben je eens in de Spaanse provincie Castilla y León? Breng dan zeker een bezoekje aan de stad waarvan de gehele binnenstad op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Ook wanneer je een stedentrip maakt naar Madrid, is een uitstapje naar deze uitermate sfeervolle stad een echte aanrader. Het is een kleinschalige stad, maar heeft alles te bieden. Van fijne restaurants tot winkelstraten met de leukste winkels en goede uitgaansgelegenheden met discotheken en barretjes. Wat ook goed is om te weten: bijna alles in de stad is op loopafstand, zo kun je al wandelend naar de vele historische gebouwen bewonderen. Ga ook zeker eens naar binnen bij deze gebouwen en je zult versteld staan van de schoonheid!

Historische feitjes

• De stad is al gesticht rond 400 jaar voor Christus
• Salamanca was een belangrijke stad op de Ruta de la Plata, de zilverroute
• Een brug in Salamanca stamt al uit de 1e eeuw en is voor de helft bewaard gebleven, het is de Puente Romana (Romeinse Brug)
• De oudste universiteit van Spanje is in Salamanca te vinden, deze school is gesticht in 1218.
• De wereldberoemde ontdekkingsreiziger Columbus heeft Salamanca eens een bezoek gebracht
• Rond 1580 studeerden er al 6.000 studenten aan de universiteit van Salamanca
• De meeste gebouwen in Salamanca hebben hun uiterlijk te danken aan de renaissance, maar veel hebben ook gotische of romeinse kenmerken.
• Al sinds 1988 behoort het oude stadscentrum tot werelderfgoed van UNESCO

Snuif Cultuur

Zoals eerder al aangegeven barst Salamanca van de historische gebouwen. Maar er is meer; zo is er ook een heel scala aan musea die het bezoeken waard zijn. Wil je meer weten over de belangrijkste bezienswaardigheden en over musea die erg leuk zijn om te bezoeken? Kijk dan op deze pagina.

Discotheken

In Salamanca kan je heel goed terecht voor een bruisend avondje stappen. Wil je weten wat de grootste uitgaansgelegenheden zijn in deze stad? Lees hier dan verder!

Handig

Wist je dat Salamanca een echte taalstad is? En dan met name gericht op de eigen Spaanse taal? Het schijnt dat de mensen in Salamanca en omgeving het zuiverste Spaans van Spanje spreken en daarom is het een geliefde bestemming voor velen om de Spaanse taal beter onder de knie te krijgen. Van beginner tot gevorderde spreker: voor iedereen is er wel een taalschool die een taalcursus naar wens aanbiedt. Voor meer informatie kijk je op deze pagina waar een overzicht te vinden is van een aantal taalscholen.

Tips:

– Ben je helemaal verliefd geworden op Salamanca? Bezoek dan ook eens Valladolid waar veel oude kerken te bezoeken zijn en waar ook een echt authentiek sfeertje hangt. Het is ook nog een vrij onontdekte stad dus veel toeristen zal je er niet tegenkomen. In minder dan anderhalf uur ben je met de trein vanuit Salamanca in het mooie Valladolid
– Nog zo’n onontdekte, maar toch prachtige stad is León, de hoofdstad van de provincie waar Salamanca zich in bevindt. Er is zelfs een huis te vinden dat ontworpen is door Salvador Dalí! Deze reis duurt vanuit Salamanca wel iets langer, maar met de auto kunnen je hier al binnen 2 uurtjes zijn. Met het openbaar vervoer is het wel iets langer, zo’n 3 uren.