Toledo

Misschien is deze stad iets minder bekend, maar Toledo is zeker de moeite waard om te bezoeken. Je vindt er van alles: historie, cultuur, natuur, gastronomie… Vanaf Madrid ben je er in een uur, maar Toledo kan ook bezocht worden vanuit andere steden. Leuk om te weten is dat Toledo sinds 1986 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat als gehele stad!

Geschiedenis

Toledo is een stad met veel geschiedenis. Deze dateert tot in de Bronstijd! Tot de Romeinse verovering in 193 na Christus was het ook nog eens een belangrijke stad. Je ziet tegenwoordig nog overblijfselen uit deze Romeinse periode, bijvoorbeeld een aquaduct. De Romeinen noemden de stad ‘Toletum’. In 711 had Toledo weer andere heersers, namelijk de Arabieren. Ook uit deze periode zijn er overblijfselen te bewonderen in Toledo! Toen heette de stad ‘Tolaitola’. Tot slot werd de stad in 1085 heroverd door Alfonso VI en de stad werd door christenen bestuurd. Vandaag de dag is Toledo een mengelmoes van geschiedenis. Ook wordt Toledo wel eens de stad van de drie culturen genoemd. Eeuwenlang woonden namelijk christenen, moren (een Arabisch volk) en joden vreedzaam in Toledo.

Bezienswaardigheden

Toledo is een prachtige stad met ontzettend veel bezienswaardigheden. Gelukkig is de stad niet heel groot, dus heb je in een dag of een, twee al heel veel gezien. Je kunt ook heel gemakkelijk een bustour vanuit Madrid naar Toledo doen. Een aantal aanraders in Toledo:

Alcazár

Alcazár is de Spaanse benaming voor een fort. In Toledo is ook een fort te vinden. Eigenlijk is het fort niet te missen. Het fort ligt op het hoogste deel van Toledo en heeft vier hoge torentjes. Het werd in de derde eeuw door de Romeinen gebouwd, zodat zij de hele stad konden overzien. Ook de Arabieren en de christenen hebben het Alcazár als fort gebruikt. Op dit moment huist er een museum in, het Museo del Ejército. In dit museum vind je exposities over het Spaanse leger.

Locatie
Calle Unión (zonder nummer)
45001 Toledo
Website

Openingstijden
10.00 – 17.00
Gesloten op woensdag en zondag

Prijzen
€ 5,00 (algemeen tarief)
€ 2,50 (studenten tot 25 jaar)
Gratis voor 65+ en kinderen tot 18 jaar

Kathedraal

De kathedraal van Toledo is ontzettend indrukwekkend én groot! Het is bijna lastig om deze kathedraal in z’n geheel op een foto te krijgen. Het is een van de belangrijkste gotische kathedralen van Spanje. Tussen 1227 en 1493 werd de kathedraal gebouwd. Hiervoor stond op deze plaats een moskee, uit de tijd van de Arabieren.

Locatie
Calle Cardenal Cisneros 1
45002 Toledo
Website

Openingstijden
Ma t/m za van 10.00 – 18.00
Zo van 14.00 – 18.00

Prijs
€ 11,00

Joodse wijk

In Toledo is ook een Joodse wijk te vinden met verschillende synagogen. Je vindt hier bijvoorbeeld de Sinagoga del Tránsito en de Sinagoga de Maria La Blanca. In de eerste synagoge is ook een museum gevestigd, namelijk het Museo Sefardi. Hier leer je meer over de geschiedenis van joden in Spanje. Wanneer je door deze wijk wandelt, vergeet dan ook niet even naar beneden te kijken. In de stenen zijn kleine tegeltjes te zien die joodse symbolen laten zien.

Wandeling om de stad

Om Toledo heen kronkelt de rivier de Taag. En het leuke is dat er een aantal prachtige bruggen zijn te bewonderen die de stad met de buitenwereld verbinden. Heb je tijd over tijdens je bezoek aan Toledo? Ga dan eens het historisch centrum uit en maak een wandeling. Bewonder deze mooie bruggen, het Romeinse viaduct en de natuur! Een idee is om het toeristentreintje te nemen. Deze neemt je mee door Toledo, maar ook om het historisch centrum heen. Je komt langs de rivier, de bruggen en stopt bij een uitzichtpunt waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Dit treintje vertrekt vanaf het plein Plaza Zocodover.

Nachtje slapen?

Palacio Eugenia de Montijo

Zoals de naam al zegt, is Palacio Eugenia de Montijo een voormalig paleis. Dit behoorde tot de keizerin Eugenia de Montijo. Dit hotel ligt in het hart van Toledo, op een steenworp afstand van de kathedraal. Leuk om te weten, is dat de kamers zijn ingericht met handgemaakte tapijten en antieke meubelen. Dit hotel beschikt over een spa en zelfs hier zie je de mengelmoes van het historische Toledo. Er zijn bijvoorbeeld overblijfselen van de Moorse periode, namelijk Arabische gewelven. Ook zijn er Romeinse overblijfselen.

PalacioEugenia

Kijk voor meer informatie, beschikbaarheid en actuele prijzen op deze website.

Eurostars Palacio Buenavista

Dit hotel is ook gelegen in een paleis uit de zestiende eeuw, bijzonder! Het ligt net buiten het centrum van Toledo, namelijk in Buenavista. Op basis van beschikbaarheid kan je met de pendeldienst van het hotel naar Toledo. De kamers zijn prachtig en ruim ingericht. Verder kan je bij het Palacio Buenavista genieten van de tuinen die het hotel omringen, bijkomen in de spa of een duik nemen in het zwembad.

Buenavista

Kijk hier voor meer informatie, beschikbaarheid en actuele prijzen.

Apartamento Cervantes

Apartamento Cervantes is erg centraal gelegen en is heel modern en licht ingericht. Witte muren, licht meubilair en er is airco, wat erg fijn is in de zomermaanden. Nog fijner is het binnenzwembad waar je gebruik van kan maken. Heerlijk! Na een lange dag wandelen en bezienswaardigheden bekijken in Toledo. Wanneer je besluit langer dan drie dagen te blijven, krijg je een gratis parkeerplaats.

ApartamentoCervantes

Voor meer informatie, beschikbaarheid, actuele prijzen en om direct te boeken, kijk je op deze pagina.

Bereikbaarheid

Toledo heeft een treinstation en een busstation. Houd er rekening mee dat deze onderaan de berg liggen en dat Toledo bovenop een berg ligt. Wanneer je aankomt, kan je er dus voor kiezen om (met je bagage) de berg op te wandelen, maar gelukkig gaat er ook een buslijn naar boven!

Busstation

Avenida Castilla la Mancha (zonder nummer)
45003 Toledo

Treinstation

Paseo de la Rosa 58
45006 Toledo

Tips

– Let op met het boeken van een accommodatie! Toledo is een veelvoorkomende naam in de wereld. Zo zijn er Toledo’s in Amerika, Canada, Belize, Brazilië, Portugal, Colombia, de Filippijnen, Uruguay en in andere delen van Spanje!