Over ons

Bas (1980) & Roos (1983) dachten al een aantal jaar over het verhuizen naar Spanje en het opstarten en runnen van een restaurant. Wat hen vooral erg aantrok aan Spanje waren de heerlijke temperatuur, de verrukkelijke gastronomie, de Spaanse gastrvrijheid, het ‘genieten van het leven’ levensstijl en de mooie Spaanse klanken. Op het moment dat Roos haar Master in Hospitality Management bijna had afgerond kwamen Bas en Roos tot het besef dat ze eigenlijk niks te verliezen hadden als ze naar Spanje zouden vertrekken. Ze hadden geen koophuis, geen hoge leningen die afbetaald moesten worden, geen huisdier en ook geen kids waar rekening mee gehouden moest worden.

Spaanse stad met potentie

Toen was het moment om onderzoek te doen naar wat een Spaanse stad met potentie kon zijn voor hun restaurant idee. Uiteindelijk kwamen ze tot de conclusie dat Almería misschien wel de beste optie zou kunnen zijn. Almería is in het zuiden van Spanje gelegen aan de kust. Omdat het een stad van gemiddelde grootte is, aan de kust is gelegen, een vliegveld in de buurt, verschillende cultuur historische bezienswaardigheden, mooie natuur maar nog nauwelijks door toeristen was ontdekt, leek dit een goede keus.

Tegenvallertje

In 2008 halverwege de maand november stapten ze in een oude Volvo op weg naar de stad Almería. Toen ze daar na een lange tocht aankwamen werd al vrij snel duidelijk dat Almería nog niet helemaal ‘hun’ stad was op dat moment. Veel viezigheid op straat, bouwvallige gebouwen etc. Ter plekke werd besloten om eens te gaan informeren bij de gemeente over of er al ideeën waren qua renovatie en verbouwing van de stad. Daardoor zouden ze erachter kunnen komen of Almería wel de moeite waard was om te blijven en te investeren in een restaurant. Een jonge Spaanse ambtenaar wilde hen te woord staan en vertelde dat er wel degelijk plannen waren en dat het idee was dat deze in een tijdsbestek van zo’n 5 jaar zouden worden uitgevoerd. Verder zei hij ook: “Jullie zijn Nederlanders en snappen natuurlijk wel dat 5 jaren in Spanje niet hetzelfde betekent als 5 jaren in Nederland, jullie kunnen daar prima zo’n drie a vier jaar bij optellen”. De stad Almería had in de ogen van Bas en Roos zeker mogelijkheden, alleen niet in een periode van een aantal maanden of 1 jaar, maar eerder in een termijn van vele jaren.

Plan B

Omdat Bas & Roos toch echt graag hun droom wilden verwezenlijken, gingen ze op zoek naar andere Spaanse plekken om een leven op te kunnen bouwen. Ze zochten naar een stad van gemiddelde grootte met verschillende internationale ondernemingen. Verder was het voor hen van belang dat de stad aan de kust zou liggen, zou beschikken over een vliegveld op korte afstand, een groot aantal uren zon had en nog niet zou zijn overspoeld door toeristen. Op een velletje papier werden de voor- en nadelen van verschillende Spaanse steden op een rij gezet en daaruit kwam naar voren dat Valencia de meeste potentie voor hen had. Ze hadden al vaker Valencia bezocht en vonden het een heerlijke en enorm diverse stad.

Valencia

Direct bij aankomst, in de stad van de sinaasappelen, gingen ze beiden voor een Spaanse taalcursus. Roos sprak de taal al redelijk, maar het kon natuurlijk altijd beter. Bas had eigenlijk nog niet echt veel kennis van de Spaanse taal en startte vanwege die reden dan ook op A1 niveau. Zo’n twee weken woonden ze in een hotel maar uiteindelijk vonden ze een fijn appartement

Eigen restaurant

Na de stad in een aantal maanden nog wat beter te hebben verkend, werd er een eerste bod gedaan op een restaurant dat ter overname stond, maar ze werden overboden. En misschien maar goed ook, want de economische crisis begon men in Spanje toch ook erg goed te merken. Er was nog een idee van het starten van een B&B, maar uiteindelijk werd toen toch maar gekozen om het voorlopig bij een idee te laten.

Inkomsten

En toen kwamen ze op een punt dat er toch echt inkomsten binnen moesten gaan komen. Vrienden en familie werd per email gevraagd of zij niet misschien een idee hadden wat ze konden gaan doen in Valencia. Een goede vriend kwam met het idee om iets met een website te gaan doen. Omdat daar misschien niet direct inkomsten uit gehaald konden worden, werkte Bas aan websiteprojecten voor een Nederlands bedrijf en Roos gaf Engelse les aan Spaanse kinderen thuis.

Ontstaan van Verrassend Valencia

Dankzij vele vrienden en familie die hen op kwamen zoeken, kwamen ze erachter dat veel informatie in reisgidsen verouderd was en dat juist die spots waar de locals graag heen gaan er vaak niet in stonden. Soms hadden restaurantjes uit de gidsen hun deuren zelfs al gesloten. Daarom besloten Bas en Roos hun eigen website te starten met handige informatie die snel en makkelijk geüpdatet kon worden. Zo ontstond het idee voor de website Verrassend Valencia (2009). De eerste fase van Verrassend Valencia werd vervolgens in een internetcafé gebouwd à 1 euro per uur waar Spanjaarden om hen heen ‘Mens erger je niet’ aan het spelen waren achter de pc.

Ontwikkeling van Verrassend Valencia

In eerste instantie werd de website voornamelijk gebruikt om mensen te informeren over de juiste openingstijden, bijzondere bezienswaardigheden en handige informatie. Later werden hier rondleidingen, tours, workshops en andere activiteiten aan toegevoegd.

Nog veel meer bijzondere Spaanse steden

In de loop der jaren werd Spanje verder ontdekt. Samen pakten Bas en Roos weer de oude Volvo en verkenden ze het zuiden van Spanje: Andalusië. Er waren zo veel leuke stadjes in deze regio dat er werd besloten uit te breiden. Dit was het begin van de websites Magnifiek Malaga en Grandioos Granada. Elke regio heeft zo haar pareltjes. Ibiza is bijvoorbeeld zó veel meer dan alleen een party eiland. Dit is te ontdekken op Idyllisch Ibiza. Ook het populaire Barcelona heeft ontzettend veel te bieden: strand, shoppen, cultuur, gastronomie en er is ook nog zoveel onontdekt… Dit dachten Roos en Sebastiaan ook. Zo ontstond Bruisend Barcelona! De hoofdstad van Spanje heeft veel leuke interessante wijkjes: Magisch Madrid. Stralend Sevilla werd ook ontdekt, een prachtige stad vol gastronomie en cultuur. Hier kwamen uiteindelijk nog Memorabel Mallorca en Mooi Menorca bij. Bijzonder Bilbao volgde en tot slot kwam Smaakvol Sebastian er nog bij.

Sprankelend Spanje

Al deze steden zijn samengebundeld onder Sprankelend Spanje. Heel veel handige en persoonlijke informatie, tips van de locals: kortom, alles om jouw reis compleet te maken. Sprankelend Spanje werkt met enthousiaste locals samen en blijft dankzij het leuke netwerk, mooie blogs, unieke verhalen etc. op de hoogte van de ontwikkelingen. Op de websites zijn ook veel verschillende routes en tours te vinden. Op Verrassend Valencia vind je bijvoorbeeld tapastours en stadswandelingen. Ook zijn er allerlei soorten routes: cultuurhistorische wandelroutes, routes door het centrum en routes rondom bezienswaardigheden. Zo kun je op eigen initiatief en tempo jouw favoriete Spaanse stad ontdekken.

Verrassend Valencia Tours & Bike Rental winkel

Tijdens de zomer van 2016 startten Bas en Roos met fietstours. Maar niet zomaar gewone fietstours, ze maakten er tours met een verrassend element van. Juist omdat Valencia zo verrassend is en ze dat mee willen geven aan iedereen die deze prachtige stad bezoekt. In deze tijd was Roos zwanger en net voordat Luca geboren werd in dezelfde zomer, waren de aanvragen voor de fietstours niet aan te slepen. Bas en Roos hadden niet gedacht dat het meteen zo goed zou aanslaan, heel erg gaaf! Na even zelf fietsen gehuurd te hebben bij een fietsverhuurbedrijf, besloten ze al gauw zelf fietsen te gaan aanschaffen, van echte topkwaliteit en met een goede service. En zo werd de ‘Verrassend Valencia Tours & Bike Rental’ shop geboren in hartje Ruzafa! Een heerlijk hippe wijk met ook nog eens heel veel leuke barretjes en restaurants. In de winkel kun je terecht voor fietstours en het huren van onze Cortina fietsen, van echte Hollandse kwaliteit. Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe verrassende services en producten om aan te bieden. Zo hebben ze tegenwoordig ook tandems, elektrische fietsen en steps en een riksja om te verhuren!

Doel

Reizigers op een verrassende manier de veelzijdige, authentieke en sprankelende steden in Spanje te laten zien, proeven, ruiken… kortom ervaren!

Waar staat Sprankelend Spanje voor?

• Enthousiasme
• Spontaniteit
• Persoonlijk
• Energiek
• Gastvrij

Adres (kantooradres)
Excithings S.L. (de BV waar Sprankelend Spanje onder valt)
Calle Cuba 34
46006 Valencia
España
C.I.F.: B98765423
VATnr: ESB98765423