Bezienswaardigheden Salamanca

Authenticiteit ten top in Salamanca! Het is een stad met mega veel historie en bijna nergens zul je zulke mooi en antieke bezienswaardigheden tegenkomen. De stad is 400 jaar voor Christus al gesticht en is dus al eeuwenoud. Bijzonder is dat de gehele oude binnenstad op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat en dat het echte universiteitsstad is. De universiteit trekt veel studenten aan en dit maakt het een heel levendige stad, al slenterend langs de bezienswaardigheden is dit zeker te merken. Ben je benieuwd geworden naar alle pracht en praal van Salamanca? Lees dan snel verder, want hier vind je een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden in Salamanca.

Plaza Mayor

In veel Spaanse steden vind je een Plaza Mayor, een centraal gelegen plein in de stad. In Salamanca is dit plein een drukbezochte plek en is het ook centrale ontmoetingsplek voor de inwoners, zo komen er bijvoorbeeld veel studenten ’s avonds samen. Het is een prachtig plein in een barokke stijl en is ontworpen door Alberto Churriguera. Het werd gebouwd in de periode 1729-1756, maar in de 20e eeuw werd er nog de laatste hand aan gelegd. Vooral ’s avonds is dit plein het bezoeken waard, omdat het dan heel mooi verlicht is! Op de Plaza Mayor vind je ook het oudste café van de stad, namelijk Café Novelty uit 1905.

De oude kathedraal/Catedral Vieja

Zoals de titel al doet vermoeden heeft Salamanca een oude en een nieuwe kathedraal. Het is een kerk in romaanse en gotische stijl en het is een heel imposant gebouw om te zien. Omdat er rond 1520 een nieuwe kerk werd gebouwd, werd de oude kathedraal bijna gesloopt. Gelukkig is dit niet gebeurd en kunnen we vandaag de dag nog genieten van de pracht en praal van deze kerk. Ga vooral eens naar binnen in deze kerk een bekijk de fantastische gekleurde muurschilderingen van de kerk.

Openingstijden

Ma t/m zo van 10:00-17:15

Prijzen

€ 4,75 (algemeen tarief)
€ 4,00 (groepen groter dan 20 personen, studenten en gepensioneerden)
€ 1,50 (kinderen)
Elke zondag tussen 5 oktober en 31 maart van 15:00 – 17:15 gratis entree

De nieuw kathedraal/Catedral Nueva

De nieuwe kathedraal werd gebouwd tussen de 16e en 18e eeuw. Leuk feitje: het is de op één na grootste kathedraal van Spanje qua oppervlakte en het is met 110 meter ook de op één na hoogste kathedraal van Spanje. Wanneer je naar boven kijkt, zie je sierlijke bogen en plafondschilderingen. Grappig is dat aan de buitenkant van het gebouw aparte details te zien zijn. Zo is er een astronaut uit het steen gehakt, dit is gebeurd tijdens de renovatie van 1992 en zorgt er bij de kerk voor dat veel mensen de astronaut zoeken en willen vastleggen. Tip: combineer een bezoek aan deze nieuwe kathedraal met de oude, ze liggen pal naast elkaar.

Openingstijden

Ma t/m zo van 10:00-17:15

Prijzen

€ 4,75 (algemeen tarief)
€ 4,00 (groepen groter dan 20 personen, studenten en gepensioneerden)
€ 1,50 (kinderen)
Elke zondag tussen 5 oktober en 31 maart van 15:00 – 17:15 gratis entree

Casa de las Conchas

Casa de las Conchas betekent in het Nederlands letterlijk “het huis van de schelpen”. Dit voormalige stadspaleis is niet voor niets zo genoemd, op de gevel sieren meer dan 300 schelpen. Bij het gebouw hoort een heel mooie patio met bogen die typisch zijn voor Salamanca. Casa de las Conchas stamt al uit de 15e eeuw en heeft invloeden van veel verschillende stijlen van Gotisch tot invloeden uit de Renaissance tijd. Kortom, een heel bijzonder gebouw dat zeker het bezoeken waard is!

Openingstijden

Ma t/m vrij van 09:00-21:00
Op zaterdag van 09:00-14:00 en van 16:00-19:00
Op zondag en feestdagen van 10:00-14:00 en van 16:00-19:00

Prijzen

Gratis

De universiteit van Salamanca

Een gebouw dat je echt niet mag missen is de universiteit van Salamanca. Het is een van de oudste universiteiten van Europa en is de oudste universiteit van Spanje, die gebouwd is rond 1218 en nog steeds veel studenten naar de stad trekt. Het is een prachtig gebouw waar veel religieuze figuren op sieren. Deze universiteit staat vooral bekend om de kikker die ergens op de gevel verstopt is. Ga vooral naar dit beestje opzoek, want wanneer je deze vindt, brengt dit geluk! Hoewel dit gebouw nog gewoon in gebruik is, is het wel mogelijk om een kijkje binnen te nemen.

Prijzen

€ 10 (algemeen tarief)
€ 5 (gepensioneerden, studenten, groepen van meer dan 20 personen)
Gratis voor kinderen tot 12 jaar en studenten van de universiteit

Openingstijden

Let op: wanneer er academische activiteiten zijn kunnen er andere openingstijden gelden. Voor de rest gelden er de volgende openingstijden:
Ma t/m za van 10:00-18:30
Op zondag en feestdagen van 10:00-13:30

Museo de Salamanca

Naast de meest prachtige gebouwen die de stad rijk is, is er ook een heel aantal musea die leuk zijn om te bezoeken. Zo ook het Museo de Salamanca, Museum van de Schone Kunsten. De oorsprong van dit museum gaat al terug naar 1848 en geeft je doormiddel van verschillende tentoonstellingen een kijkje in de geschiedenis van Salamanca. Het museum is ingedeeld in drie secties: archeologie, schone kunsten en etnologie. Er is van alles te zien: van schilderijen uit de 16e en de 18e eeuw, tot sieraden. Feitje: er zijn ook veel werken van Nederlandse en Belgische kunstenaars te zien.

Openingstijden

Di t/m za van 10:00-14:00 en van 16:00-19:00
Zondag van 10:00-14:00

Prijzen

€1,00 (algemeen tarief)
Gratis voor groepen, zaterdag en zondag

Museo de Art Nouveau y Art Déco

Gevestigd in Casa Lis, een herenhuis ontworpen door Miguel de Lis, zit het museum van Art Nouveau en Art Déco. Betoverend mooi is het vele glas in lood dat het museum siert. Het maakt het museum een heel kleurrijk geheel. De kunst die er te zien is, komt uit de late 19e eeuw en de periode tot aan de Tweede Wereldoorlog. Veel van de tentoongestelde spullen zijn gebruiksvoorwerpen zoals een spiegeltje ontworpen door Henrik Wigström met in goud verguld zilver en met fonkelende diamanten. Laat je inspireren door de collecties, het zijn er wel negentien!

Openingstijden

Di t/m vrij van 11:00-14:00 en van 16:00-19:00
Za en zo van 11:00-20:00

Prijzen

€ 4 (algemeen)
€ 2 (gepensioneerden, studenten en groepen van meer dan 10 personen)
Gratis voor kinderen tot 14 jaar, donderdag van 11:00 – 14:00