Gastronomische markten

Spanje is een land vol kleuren, geuren en smaken. De tapas én de paella komen er onder andere vandaan. Bij een bezoek aan het land vloeien de vino en sangria vaak rijkelijk. Iets waar de Spanjaarden óók goed in zijn, zijn de gastronomische markten. We hebben het hier niet over de voedselmarkten zoals La Boqueria in Barcelona, maar de gastronomische foodwalhalla’s waar je terecht kan om een hapje te eten.

Mercado de San Ildefonso – Madrid

Eén van de bekendste gastronomische markten in Madrid is de Mercado de San Miguel. Bij een bezoek aan Madrid loop je hier eigenlijk altijd wel tegenaan, aangezien het naast het Plaza Mayor ligt. Een andere, wat onbekendere foodmarket is de Mercado de San Ildefonso. De markt is in de gezellige wijk Chueca gelegen en wanneer je niet oplet, zal je er misschien zo voorbij lopen. Mercado de San Ildefonso is namelijk in een ‘normaal’ pand gevestigd. Binnen vind je achttien spots, verdeeld over de begane grond en twee verdiepingen. Ook zijn er twee terrassen. Je kunt in de markt terecht voor traditionele tapas, veel hartige hapjes. Een aanrader is Cultura Café waar ze heerlijke koffies schenken, maar ook crèpes bakken. Leuk is de pop-up bar waar regelmatig een nieuw tentje in zit. En ook voor de ‘croquetas’ liefhebbers… zijn er heerlijke mini kroketjes en vergeet vooral niet dat er ook lekkere ‘Jamon Iberico de Bellota’ wordt gesneden.

Locatie
Calle Fuencarral 57
28004 Madrid

Openingstijden
Maandag en woensdag: 19.00 – 00.00 uur
Donderdag: 18.00 – 00.00 uur
Vrijdag t/m zondag: 13.00 – 00.00 uur

Mercado Victoria – Cordoba

Het zuiden van Spanje ademt authenticiteit en historie. Tapasbarretjes vind je er in elke straat. Een contrast hiermee is de redelijk moderne Mercado Victoria. Deze gaat namelijk helemaal met de food trends mee, maar met een Andalusische touch. Er zijn 25 kraampjes, verdeeld over traditionele & internationale keuken, vis, vlees, fruit & groente, brood, lactose producten en drank. Een paar aanraders zijn La Quesería (diverse kaashapjes), La Medina (prikkertjes met vlees/groente/vis) en Raza Nostra (vlees van de grill). Bij verschillende kraampjes verkopen ze ‘pisto’, wat een echte aanrader is. Dit heeft wat weg van een stoofpotje en kan vaak vegetarisch gegeten worden. Een voorbeeld van pisto is een mix van rode paprika, Spaanse peper, aubergine, pompoen, knoflook, ui, tomatenpuree en een eitje (die is meegekookt in de mix). In de Mercado Victoria kan je bij meerdere kramen pisto kopen. Met mooi weer is het terras geopend waar je perfect in het zonnetje zit en kan genieten van je hapjes.

Locatie
Paseo de la Victoria
14003 Córdoba

Openingstijden
Maandag t/m zondag: 08.30 – 00.30 uur

Mercado San Anton – Madrid

Madrid is niet alleen de hoofdstad van Spanje, misschien kan het zelfs de gastronomische hoofdstad genoemd worden wanneer je kijkt naar het aantal gastromarkten. In de wijk Chueca ligt de Mercado San Anton. Deze markt is ontzettend ruim opgezet met verschillende verdiepingen. Op de begane grond is een marktje met verse producten te vinden. Op de verdieping daarboven is er van alles te smullen. Van hamburgers tot sushi en vis. Tip: boven de Mercado San Anton is een dakterras te vinden! Heerlijk, met een drankje in je hand over Madrid uitkijken…

Locatie
Calle Augusto Figueroa 24
28004 Madrid

Openingstijden
Zondag t/m donderdag: 10.00 – 00.00 uur
Vrijdag en zaterdag: 10.00 – 01.30 uur

Mercado Lonja del Barranco – Sevilla

Ook in Sevilla vind je een gastronomische markt en de Mercado Lonja del Barranco is een bijzondere. Alleen al het ontwerp is uniek. De markt heeft een open uitstraling doordat er met veel glas is gewerkt. Dit afgemaakt met ijzeren details geeft een interessant plaatje. Het gebouw staat zelfs op de Erfgoedlijst! Er is ruim 1.200 m2 ruimte voor de twintig kraampjes die je er vindt. De kraampjes zijn ingedeeld in vlees, vis, slagerij, kaas, groente, zoet, drankjes en gevarieerd. Een aanrader zijn de tapas bij Cambados Tapas y Guisos en alle zoetigheid bij MASCARPONE.

Locatie
Calle Arjona (zonder nummer)
41001 Sevilla

Openingstijden
Maandag t/m zondag: 13.00 – 01.00 uur

Mercat de la Boqueria – Barcelona

Deze prachtige kleurrijke markt is de grootste versmarkt van Spanje met een oppervlakte van bijna 2600 vierkante meter! De markt is enorm en van alle vier de kanten te betreden. Alle product categorieën hebben een eigen sector met de categorie vis (pescado) in het middelpunt. De markt heeft niet alleen prachtige kleurrijke producten, maar ook heerlijke geuren. Het is een echte sensatie om door deze markt te slenteren en alles in je op te nemen, want naast dat je alles kunt proeven zijn er regelmatig kookcursussen met chef-koks. Wist je trouwens dat de markt begin 13e eeuw als straatmarkt op de Rambla begonnen is? Het blijkt na al deze eeuwen nog altijd de perfecte locatie om te genieten van een prachtige markt. Lees meer over La Boqueria op hun website.

Locatie
La Rambla 91
08001 Barcelona

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag: 08.00 – 20.30 uur

Mercado Central – Valencia

De Mercado Central (centrale markt) van Valencia is een van de grootste overdekte markten van Europa. De locatie van de markt was al in 1839 bedacht als straatmarkt die toen de Mercado Nuevo genoemd werd. Nadat Valencia zich aan het einde van de negentiende eeuw enorm uitbreidde, bleek de straatmarkt te klein. In 1914 werd de Mercado Central, ontworpen door Alejandro en Fransisco, gebouwd en op 23 januari 1928 geopend door Koning Alfonso XIII. Nu kun je op deze overdekte markt allerlei lokale producten vinden, zoals sinaasappels, olijven, gamba’s, hammen, kazen en meer lekkers. Lees meer over deze prachtige markt op Mercado Central in Valencia pagina van Verrassend Valencia.

Locatie
Plaça de la Ciutat de Bruges s/n
46001 València

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag: 07.30 – 15.00 uur