Mooiste pleinen in Zaragoza

Overblijfselen en monumenten uit de middeleeuwen… dit maakt Zaragoza tot een prachtige culturele en historische stad. Er zijn veel mooie gebouwen te bewonderen in de stad en deze liggen vrijwel allemaal aan een mooi plein. Verspreid in de stad vind je veel pleinen, hieronder lees je over de mooiste pleinen in Zaragoza.

Plaza del Pilar

Basilica de Pilar, La Lonja, de kathedraal van Salvador… al deze bijzondere en historische gebouwen vind je aan het langste plein van Europa: Plaza del Pilar. Je kunt wel zeggen dat dit grote plein het centrum van Zaragoza is. Je vindt namelijk rondom dit plein allerlei winkeltjes, restaurantjes, terrasjes en dit allemaal met uitzicht op het plein. Op het plein zie je prachtige fonteinen en bloempartijen waar je lekker kunt relaxen. Een bijzonder weetje is dat in de dertiende eeuw dit plein oorspronkelijk werd gebruikt als begraafplaats, maar later in de zestiende eeuw het plein werd gebruikt voor evenementen. Een belangrijk evenement dat nog steeds gehouden wordt, is Fiestas del Pilar, hierbij wordt de patroonheilige (Pilar) vereerd. Op het plein worden bloemen neergelegd en wordt er gebeden daarnaast is er in de stad vuurwerk, concerten, activiteiten voor kinderen, kraampjes en typische kledij uit Zaragoza.

Plaza de San Felipe

Een ontmoetingsplek en verkoopplaats voor kooplieden en een markt voor de plaatselijke kunstenaars; dit was de functie van Plaza de San Felipe in het verleden. Dit plein is gelegen in het historisch centrum van de stad, op Calle Alfonso. Het is een rustig plein waar je heerlijk tot rust kunt komen en tijdens je wandeling de prachtige gebouwen kunt bewonderen. Het plein staat dan ook bekend om de schoonheid van de gebouwen. Leuk om te weten, is dat een deel van de middeleeuwse architectuurstijl nog behouden is gebleven. Je vindt namelijk in de toren ”El Torréon de Fortea” die op het plein staat de mudejar stijl terug. Deze stijl werd in de vijftiende eeuw vaak gebruikt. Op het plein vind je nog een belangrijk gebouw, La Iglesia de San Felipe y Santiago el Menor.

Plaza de los Sitios

Prachtige tuinen, veel groen en monumentale beelden. Dit is het plein Plaza de los Sitios. Dit plein ligt in de buurt van Paseo de la Independencia en dit plein/park wordt vaak gebruikt voor onder andere tentoonstellingen en beurzen. In het midden van het plein staat het monument voor het ‘beleg’ van Zaragoza, El monumento a los Sitios de Zaragoza. Dit is een groot brons, stenen beeld. Dit werd gebouw voor de honderdste verjaardag van de Franse belegering van Zaragoza.

Plaza de España

Dit plein is wat anders dan de historische pleinen die hierboven zijn beschreven. Plaza de España is namelijk het drukste plein van de stad. Je vindt op dit plein veel horecagelegenheden, historische en moderne (nieuwe) gebouwen en op feestdagen kan je hier vaak muziek verwachten.