In gesprek met Leo, Sprankelend Spanje’s shopmedewerker en gids

Maak kennis met onze vrolijke shopmedewerker en gepassioneerde gids Leo! Sinds 2018 verrijkt Leo het team van Sprankelend Spanje, waar hij aanvankelijk begon als gids en later zijn taken uitbreidde naar de winkel. Benieuwd naar hoe Leo precies in Valencia is terechtgekomen en wat zijn favoriete plekjes hier zijn? Lees dan snel verder!

Kun je ons kort iets over jezelf vertellen. Wanneer/hoe ben je in Valencia terechtgekomen? En waarom heb je voor deze stad gekozen?

Op 7 juli 2017! Ik kreeg een vriendinnetje tijdens mijn Erasmus in Finland, zij komt uit Valencia. Na mijn Erasmus heb ik nog een half jaartje in Nederland gewoond om mijn studie af te maken. Daarna ben ik haar achterna gereisd naar Valencia, waar ik een master ben gaan doen. Ik ben eigenlijk heel indirect bij Sprankelend Spanje terechtgekomen. Ik kende iemand van mijn master die werkte als gids voor een fietsverhuurbedrijf. Omdat ik Verrassend Valencia al kende door hier een keer fietsen te huren, heb ik gevraagd of ze hier nog gidsen nodig hadden. Kort daarna ben ik begonnen als gids… en de rest is geschiedenis haha! Ondertussen werk ik hier al 5 jaar als gids en sinds zo’n 4 jaar ook in de winkel. 

Hoe ziet een typische dag in de winkel van Sprankelend Spanje voor jou eruit?

Een typische dag hier begint om kwart over 9 in onze winkel (Calle Cuba 34, Valencia) met een gezellig praatje met mijn collega’s. Daarna check ik meestal even de mail. Aangezien ik veel tours geef, staat dat vaak als eerste op de planning. Na een gezellige fietstour help ik nog even mee in de winkel voordat deze haar deuren sluit. Vervolgens is het tijd voor mijn siësta! In de middag verwelkom ik dan mensen die een fiets hebben gehuurd en hem komen terugbrengen. Ook draag ik de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de fietsen, dus daar besteed ik ’s middags ook nog de nodige tijd aan. Geen enkele dag is precies hetzelfde en dat maakt het werk hier zo dynamisch en boeiend.

Hoe ziet jouw ideale vrije dag (in Valencia) eruit?

Mijn ideale vrije dag begint eigenlijk altijd vroeg in de ochtend. Ik ben een ochtendmens en hou ervan om rustig mijn dag te beginnen. Sinds kort heb ik ook een nieuwe hobby ontdekt: zwemmen. Na het zwemmen ga ik graag ergens een ‘almuerzo’ (een traditionele Spaanse brunch) eten en een boek lezen. Later op de dag geniet ik graag van een heerlijke paella bij mijn schoonouders. Tot slot werk ik in mijn vrije tijd ook graag aan mijn blog over de geschiedenis van Valencia, die je kunt vinden op: https://valencia-unravelled.com/.

Als je je favoriete plekken in Valencia zou delen, welk restaurant (of koffietentje, barretje, chiringuito, etc.) zou je dan aanbevelen en waarom?

Ik ben groot fan van de Spaanse almuerzo. Een topplek in Valencia is Nuevo Oslo (Carrer del Doctor Sanchis Sivera 7). Zij hebben zelfs een prijs gewonnen voor de beste almuerzo! Het interieur moet je misschien even doorheen kijken, maar het eten is er heerlijk. Veel locals en enorm betaalbaar.

Is er een specifiek Valenciaans gerecht, product of aspect van de lokale cultuur dat je echt bewonderd of liefhebt? Wat maakt het zo bijzonder voor jou?

Het Valenciaans. Ik heb hier de taal geleerd en dat heeft echt veel deuren geopend. Vooral betreft de Valenciaanse cultuur, zoals de muziek, boeken en geschiedenis. Maar het is bijvoorbeeld ook praktisch tijdens grote feestdagen als Fallas. Je snapt de toespraken en de bordjes met uitleg die vaak bij de Fallas (de kunstwerken) staan. Door het leren van het Valenciaans heb ik absoluut meer waardering voor de stad en haar geschiedenis gekregen. 

We hebben het nu even over Valencia gehad, maar Spanje bestaat natuurlijk niet alleen uit deze stad. Dus, voor Nederlanders die op vakantie gaan naar Spanje, wat zou je aanraden als absolute must-see bestemming of must-do ervaring?

Twee dingen. Allereerst het zuiden van Spanje, Andalusië. Daar proef je echt het stereotype Spanje, zoals mensen vaak het beeld van Spanje in hun hoofd hebben. Let wel op, het is hier in de zomer erg warm. Ten tweede, de regio Asturië, in het noorden van Spanje. Dit is naar mijn mening echt de mooiste regio van Spanje. Het is er ruig en heel anders dan de rest van Spanje. Een absolute aanrader is de Picos de Europa, een prachtig nationaal park met veel geschiedenis.

In het geval mensen erover denken om misschien in Valencia (of ergens anders in Spanje) tijdelijk of voor langere tijd te gaan wonen, waar dienen ze rekening mee te houden?

Opnieuw de taal! Spaans spreken helpt je écht enorm. Als je geen Spaans spreekt, is het een stuk lastiger om contact te maken met Spanjaarden. Ook al spreek je maar een klein beetje, dat wordt al gewaardeerd. Daarnaast, wees voorbereid op een niet-Nederlandse gang van zaken. Dingen duren hier nu eenmaal langer, geduld is belangrijk haha. Houd er rekening mee dat zeker officiële procedures behoorlijk wat tijd in beslag kunnen nemen.

Tot slot, wat is Sprankelend Spanje voor jou in 3 woorden?

Gezelligheid, warmte en een uitlaatklep 

Laat een bericht achter

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.