In gesprek met Sterre, eigenaar van yoga-studio ‘yoga en las Estrellas’

Graag stellen we je voor aan Nederlandse yogadocente Sterre! Sterre stichtte drie jaar geleden haar eigen yoga business in Valencia; Yoga en Lastrellas. Inmiddels heeft zij een yoga studio in de wijk Ruzafa, organiseert ze yogalessen en events in het Turia park en op het strand, zowel voor de locals als voor toeristen. Daarnaast organiseert zij internationale yoga retreats in o.a. Spanje, Ibiza, Marokko, Mexico en Bali. Wil je meer weten over Sterre’s yogalessen en hoe zij in Valencia is terechtgekomen? Lees dan snel verder!

Wat inspireerde je om yogadocente te worden, en hoe ben je begonnen met lesgeven?

Na mijn studio aan de Hoge Hotelschool den Haag en Msc Business Administration aan de Universiteit van Amsterdam, volgde ik het logische pad naar het bedrijfsleven. Al snel vond ik het zonde van mijn gezonde benen om heel de dag maar achter een bureau te zitten, en had ik het gevoel dat er toch een actievere optie moest zijn. 

Toen ik naar Valencia verhuisde begon ik als grap met het organiseren van yogalessen in het Turia park. Ik begon met 1 vrouw, en heb inmiddels duizenden klanten. Ik heb mijn eigen yoga studio in Ruzafa opgericht, en heb ik 15 yoga retreats georganisseerd in Spanje, Ibiza, Marokko, Mexico en Bali. Daarnaast organiseer ik allerlei evenementen rondom yoga. 

Wanneer/hoe ben je in Valencia terechtgekomen? En waarom heb je voor deze stad gekozen?

Tijdens de pandemie, in augustus 2020  wilde ik graag weg uit Nederland en besloot ik het roer om te gooien. Valencia leek de perfecte bestemming: zon, zee, leuke mensen, een goede sfeer en alsnog dichtbij Nederland. 

Zijn er bepaalde uitdagingen die je hebt ervaren bij het lesgeven van yoga in een nieuwe omgeving?

 Ik geef les in het Spaans, en dat had ik nooit voor mogelijk gehouden toen ik begon. Mijn idee was om yoga te geven voor expats, maar al snel merkte ik dat ik veel meer Spaanse klanten aantrok. Gezien er weinig Spanjaarden zijn die Engels begrijpen, restte mij maar een optie: mij aanpassen en de lessen in het Spaans geven. 

Zijn er specifieke plekken in Valencia waar je graag yoga beoefent of aanraadt?

Het ligt er maar net aan wat je zoekt. Ik merk dat de Nederlanders die op vakantie zijn in Valencia graag lesjes meedoen op het strand of in het park om zo lekker van het zonnetje te genieten. Voor de die-hard yogis die echt vordering willen maken, raad ik echter de studio in Ruzafa aan, omdat daar geen afleiding is, ik allerlei materialen heb, spiegels om houding te checken, en een fijne ondergrond. 

Welke voordelen zie je voor mensen die regelmatig yoga beoefenen, zowel fysiek als mentaal?

De fysieke voordelen van yoga zijn dat je spieren sterker en soepeler worden, wat zorgt voor een goede fysieke vorm. Niet alleen de spieren, ook de gewrichten, botten, en organen verbeteren in functie omdat yoga uiteindelijk het lichaam op celniveau verandert. 

Eigenlijk verbetert yoga alle systemen in je lijf. Denk aan het zenuwstelsel, lymfatisch stelsel, immuunsysteem, hormoonhuishouding, digestieve systeem, ademhalingssysteem, cardiovasculair systeem etc. Dit vertaalt zich automatisch naar de mentale voordelen van yoga. 

De mentale voordelen zijn o.a. rust in het hoofd, het beter kunnen dealen met stress of problemen in het dagelijks leven, het ervaren van meer sturing in je leven, beter kunnen slapen.

Met het nieuwe jaar voor de deur, delen veel mensen hun goede voornemens. Heb jij ook specifieke doelen of plannen voor jezelf in 2024?

Zeker. Het later doorgroeien van mijn yogastudio is een belangrijke, maar daarnaast organiseer ik ook yoga retreats. Dit jaar wil ik minstens 6 retreats organiseren waarvan er 2 op Bali zullen plaatsvinden.

Hoe ziet jouw ideale vrije dag in Valencia eruit?

Mijn ideale vrije dag begint met een kopje koffie en een lekker ontbijtje in de zon. Daarna ga ik het liefst de natuur in: ofwel hiken in de bergen of lekker naar het strand. De dag wordt afgesloten op het terras met een Spaans hapje en drankje. 

Voor Nederlanders die Valencia bezoeken, wat zou je aanraden als absolute must-see of must-do ervaring?

Uiteraard een yoga les in het park of op het strand. Als yoga niet je ding is, is voor mij een must om de fiets te pakken richting el Saler om daar de echte Spaanse paella te proeven. 

Als je je favoriete plekken in Valencia zou delen, welk restaurant (of koffietentje, barretje, chiringuito, etc.) zou je dan aanbevelen en waarom?

Chiringuito el Ocho in de zomer. Op donderdagavond wordt daar live muziek gespeeld en hangt er een super gezellig sfeer. 

Is er een specifiek Valenciaans gerecht, product of aspect van de lokale cultuur dat je echt bewondert of liefhebt? Wat maakt het zo bijzonder voor jou?

Dat is toch wel de Jamon Iberico. Heerlijk en onweerstaanbaar. 

Wat is Valencia voor jou in 3 woorden?

Zon, leven, genieten. 

In het geval mensen erover denken om misschien in Valencia (of ergens anders in Spanje) tijdelijk of voor langere tijd te gaan wonen, waar dienen ze rekening mee te houden?

Dat als je echt in de Spaanse cultuur wilt integreren en hier een eigen bedrijf wilt beginnen, het wel echt noodzakelijk is om de Spaanse taal te beheersen. Daarnaast is alles gewoon veel minder georganiseerd dan in Nederland. Dingen regelen duurt langer er kan erg vermoeiend zijn. Wees daarop voorbereid en go with the flow. 

Meer weten? Stuur mij gerust een berichtje.

Instagram: yoga_enlastrellas

Whatsapp: +34 644 503 816

Website: www.yogaenlastrellas.com 

Laat een bericht achter

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.