Wat is sangria?

Sangria is een zoet alcoholisch drankje met fruit, afkomstig uit Spanje/Portugal. Het wordt gemaakt van rode wijn met vruchten zoals citroen, sinaasappel en perzik en wordt afgemaakt met een fruitige likeur en een koolzuurhoudende drank! Om het drankje nog zoeter te maken wordt er honing/suiker toegevoegd of wat extra vruchtensap.

Dit populaire drankje wordt in heel Spanje gedronken en ik vertel je graag de geschiedenis van sangria, hoe en wanneer het wordt gedronken, waar Sangria lekker bij is en hoe je dit drankje zelf kan maken.

De geschiedenis van sangria

Sangria is een eeuwenoud drankje en wordt sinds de 18e eeuw gedronken in Spanje. Je zou denken dat het ook toen is ontstaan omdat de Spanjaarden claimen het drankje te hebben uitgevonden, maar dit is niet waar. Ook de Engelse claimen namelijk dat zij de uitvinders zijn van het drankje en het bekend hebben gemaakt met de wereld. Zo zeggen zij dat vanuit Engeland het drankje in Amerika bekend is geworden en wordt gedronken in New York al voor de 18e eeuw.

Het recept van Sangria is bij elk restaurant of familie anders. Iedereen heeft zijn eigen geheimen om de sangria speciaal te maken. Binnen families leven zulke recepten al eeuwen, wat het extra bijzonder maakt.

Hoe wordt sangria gedronken?

Sangria wordt klaargemaakt in grote kannen met houten pollepels erin. De houten pollepels zorgen ervoor dat het fruit van de bodem blijft en hun smaken loslaten. Vaak wordt het ook geserveerd in deze grote kannen en krijgt iedereen zijn eigen glas. Natuurlijk kan het ook per glas besteld worden op het terras. Op het terras betaald je rond de €5,00 voor een glas sangria.

Wanneer wordt Sangria gedronken?

Sangria wordt in Spanje tijdens de lunch en diner gedronken, maar ook lekker in het zonnetje op het terras. De dagindeling en de tijden om te eten zijn in Spanje wel anders dan in Nederland. Zo wordt er begonnen met een kopje koffie en een zoete snack zoals churros, dit wordt ook wel El desayuno genoemd en gebeurt tussen 7.00 en 8.00 uur. Tussen 10.00 en 11.30 uur vindt eigenlijk het tweede ontbijt plaats, El Almuerzo. Van 14.00 tot 17.00 is er la comida, hier wordt vaak al een glaasje sangria bij gedronken. Het diner is tussen 21.00 en 23.00 en wordt ook wel la cena genoemd.

Waar is sangria lekker bij?

Sangria is heerlijk bij een aantal kleine gerechtjes, ook wel tapas genoemd of bij een bord vol paella. Natuurlijk kan het ook gedronken worden met een lekkere snack erbij. Zelf drink ik het liefste sangria bij veschillende tapas. Bijvoorbeeld met wat gamba’s of pincho’s.

Recept om zelf sangria te maken

Van sangria kan je liters maken op een hele makkelijke manier en dit alles zonder echt een recept te volgen. Je kan de sangria maken met dingen die jij lekker vindt, wijn waar jij van houdt en likeur die jij er bij vindt passen. Om toch een ideetje te geven hierbij een recept met mijn favoriete ingrediënten voor een zoete sangria.

-1 fles rode wijn
-2 sinaasappels
-1 citroen
-blokjes ananas
-1 mango
-Scheutje 43
-3 eetlepels suiker
-1 fles bruisend water

Geschreven door Nina, houdt van reizen, uitgaan met vrienden en het strand

Laat een bericht achter

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.