Wat is paella?

Wat is Paella?

Paella is een Spaans rijstgerecht en komt oorspronkelijk uit Valencia. Deze klassieker is uitgegroeid tot een nationaal symbool voor de Spaanse keuken. Er zijn ontzettend veel variaties in paella, waardoor sommige regio’s andere ingrediënten gebruiken dan andere. Ingrediënten als zeevruchten, kip, konijn, groente en zelfs slakken worden er gebruikt naast het hoofdingrediënt rijst.

Hoe is paella ontstaan?

Paella komt oorspronkelijk uit Valencia en werd voorheen alleen gemaakt met kip en konijn. Het Valenciaanse gerecht is uitgegroeid tot een nationaal feestgerecht. Waar dit gerecht eerst alleen zondags werd gegeten, is het nu een dagelijkse kost. Paella wordt al gemaakt sinds de achtste eeuw. In de buurt van Valencia zijn grote rijstvelden, waar de rijst toentertijd verbouwd werd door de Islamitische bevolking van Spanje. Iets later ontstond de Paella Valenciana. Deze paella bestaat voornamelijk uit kip, konijn, slakken en grote bonen. Op een houtvuur wordt dit in een grote paella pan klaargemaakt. Tegenwoordig wordt dit gerecht ook met vis en zeevruchten gemaakt. Maar waar komt de naam vandaan van dit heerlijke gerecht eigenlijk vandaan? ‘Para ella’ of ‘patella’, veel mensen twijfelen eraan. Men beweert dat een van deze benamingen de originele naam is voor paella. Para Ella zou betekenen ‘voor haar’, omdat paella alleen door mannen werd gemaakt. Patella betekent in het Latijn, pan. Sommige beweren dat paella voortkomt uit de kliekjes van vorige dagen, die samen worden gevoegd in een pan.

Welke soorten paella zijn er?

De basis in paella is altijd hetzelfde. De paellarijst wordt gekookt in een bouillon voor de smaak en mooi geel gekleurd door de saffraan. In principe zijn er drie paella’s. Elke provincie van de regio Valencia heeft een specialiteit. Zo heeft de provincie Valencia de Paella Valenciana die gevuld is met kip, konijn, slakken en grote bonen. De provincie Alicante heeft de Paella de Marisco, die voornamelijk gevuld is met zeevruchten. De provincie Castellón heeft de Paella Mixta die zowel vlees als vis bevat. Daarnaast is er een met alleen groente, die vaak ook vegan friendly zijn. De zwarte variant heet paella nero, die met inktvisinkt wordt gekleurd.

Waar kan ik de lekkerste paella eten?

Het is soms moeilijk om een goed adres te vinden om lekkere paella te eten. Hieronder kunt u een lijstje vinden van een aantal goede paellarestaurants in Spanje.

Valencia – Casa Carmela

Gelegen aan het strand van Malvarrosa, ligt dit heerlijke restaurant! Dit familierestaurant is in 1922 opgericht en serveert dus al bijna 100 jaar, Spaanse en Mediterraanse gerechten. Zowel de lokale bevolking als mensen die van buitenaf komen, zijn fan van Casa Carmela. Het is dan ook slim om ten alle tijde te reserveren, aangezien dit restaurant meestal vol zit. Ook is het handig om te zeggen of je voor de paella komt, aangezien het lang duurt voordat deze klaar is. Dit restaurant kookt alles op authentieke wijze, namelijk op houtvuur en met alleen verse producten van de markt. Doordat ze de authentieke smaken behouden, onderscheidt Casa Carmela zich van menig concurrent. De Paella Valenciana is zeker te proeven op de plek waar het oorspronkelijk vandaan komt!

paella

Formentera – Restaurante S’Eufabi

Een plek waar ze de gerechten zonder poespas serveren. Kwalitatieve verse ingrediënten, die ook nog eens goed worden bereid. Waar het sommige restaurants het aan een goede service ontbreekt, ben je hier voelbaar welkom. Het familierestaurant wordt gerund door Sonia en haar man, waar ze vooral Spaanse en Mediterraanse gerechten serveren. Als je hier paella wilt eten, wordt het aangeraden om te reserveren en het tijdig door te geven.

Madrid – Arrocería Casa de Valencia

Dit restaurant is in 1975 opgericht en gehuldigd door de koning en koningin van Spanje. Er is sinds die tijd niet veel veranderd aan het restaurant. Ze serveren hier de beste paella van de stad en heerlijke ‘Arroz Senyoret.’ Ga er niet heen voor het meest trendy interieur, maar vooral voor het heerlijke eten!

Zelf paella maken?

Thuis genieten van dat heerlijke Spaanse gerecht waardoor je je meteen weer op vakantie in Spanje waant? Op deze website vind je alle benodigdheden en verschillende recepten om zelf thuis een écht Spaanse paella te maken.

Laat een bericht achter

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.