Jacqueline van Lier vertelt over Barcelona

Blogrondje-Jacqueline
Barcelona is een heerlijke plek om te wonen, veel Nederlanders trekken dan ook naar deze bruisende stad! Wij hebben met een aantal Nederlanders gesproken die ervoor hebben gekozen naar (de omgeving van) Barcelona te verhuizen. Wat doen ze in de stad, waar komen ze het liefst en wat zijn hun tips?! Dit keer spreken we Jacqueline van Lier.

1. Wat doe je in Barcelona?

Momenteel schrijf ik mijn scriptie bij Verkeersbureaus.info, dit is voor een half jaar. Vorig jaar heb ik een half jaar gestudeerd aan de Universitat Autònoma de Barcelona, als studie-uitwisseling. Ik ben niet voor niets terug gekomen, ik ben echt verliefd op deze stad! Ik denk dat ik alles bij elkaar wel vaker dan 15 keer naar Barcelona ben gevlogen.

2. Waarom heb je gekozen voor Barcelona?!

Barcelona is gewoon een geweldige stad. Het heeft alles. Strand, zee, een rijke cultuur, lekker eten, goed weer, gezellige mensen en een mooie taal. Bovendien is Barcelona van alle markten thuis. Welke andere grote stad ligt tussen de zee én de bergen? Ook het saamhorigheidsgevoel dat de Catalanen hebben spreekt me aan. Hoeveel ze voor hun eigen land, taal en cultuur voelen, geweldig. Dat merk je ook vooral als Barça speelt, of tijdens typisch Catalaanse feestdagen zoals Sant Jordi. Iedereen leeft zo erg mee en kijkt enorm uit naar dit soort evenementen. Mijn vrienden zeggen altijd dat ik helemaal ga stralen als ik over Barcelona praat, ik denk dat ik hier thuis hoor! Als ik eenmaal begin over Barcelona, hou ik niet meer op.

3. Wat is voor jou het grootste verschil tussen Nederland en Spanje?

De manier van leven hier, spreekt me heel erg aan. Mensen zijn relaxter en kunnen werk en privé beter gescheiden houden. Ik heb het idee dat mensen hier meer genieten van het leven. Zondag is bijvoorbeeld vermouth en barbecues. Catalanen nodigen vrienden bij hen thuis uit en doen de hele middag niks anders dan vermouth drinken en genieten van hun vrije tijd en het samen zijn. Ook zijn de mensen hier veel minder afstandelijk. Dat merk je vooral aan hoe ze elkaar groeten. Hier geven ze elkaar altijd twee kussen, ook al hebben ze elkaar nog nooit eerder ontmoet. Nederlanders schudden elkaar de hand. Wel zijn Catalanen net zo direct (en gierig, haha ) als Nederlanders.

4. Wat is je favoriete restaurant?

Op dit moment Bicioci, een Italiaans cafeetje in Gracia. Lekker, betaalbaar eten en goede koffie. Qua bar vind ik het altijd leuk om naar Fabricá de Moritz te gaan. De oude Moritz fabriek, in Sant Antoni. Als je mij vraagt heeft deze bar het lekkerste lokale bier. Barcelona heeft zoveel leuke cafeetjes, barretjes en restaurantjes, het liefst probeer ik ze allemaal: van hipster tot lokaal tot typisch Spaans.

5. Wat doe je het liefst in Barcelona?

Rondlopen! En verdwaald raken. Elke keer dat ik gewoon wat rondloop in de stad ontdek ik weer andere leuke straatjes of mooie pleintjes. De kerk Santa Maria del Mar kan ik bijvoorbeeld nooit vinden als ik ernaar opzoek ben, maar als ik gewoon wat door de stad dwaal loop ik er altijd tegen aan.

6. Wat is je favoriete wijk in Barcelona?

El Raval. Deze wijk is echt upcoming. Zelf woon ik aan de rand, aan Gran Via. Deze wijk had een hele slechte reputatie. Je had altijd de goede kant van La Rambla, El Born, en de ‘slechte’ kant, El Raval. De wijk wordt steeds beter, met meer barretjes en culturele hotspots. Het is echt multicultureel, heel anders and El Born dus, wat veel lokaler is.

7. Heb jij als local nog een echte gouden tip wat onze barcelona-liefhebbers moeten weten?!

Elke eerste zondag van de maand zijn veel musea gratis. En elke zondagmiddag is Castell de Montjuïc gratis. Dat is het oude fort boven op de berg Montjuïc, waar in 1992 de Olympische Spelen werden gehouden. Je hebt vandaar een geweldig uitzicht over de stad, en het fort biedt veel informatie over de rijke geschiedenis van de stad, door de jaren heen.

Dit artikel is geschreven door Marloes Koopman, tekstschrijver voor Bruisend Barcelona. Levensgenieter, Spanjeliefhebber en gek op reizen, het ontdekken van leuke spots, eten, terrasjes en muziek!

Laat een bericht achter

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.