Wat zijn patatas bravas?

Patatas bravas is een typisch Spaans tapasgerecht. Vooral in grote steden als Valencia, Barcelona en Madrid kom je ze tegen, maar natuurlijk ook in de rest van het land. Het is zeldzaam als er in Spanje geen patatas bravas op de tapaskaart staan. Maar waar komen deze gefrituurde aardappeltjes eigenlijk vandaan?

Wat zijn patatas bravas?

Patatas bravas zijn aardappelen die in ongelijke stukken zijn gesneden en worden gefrituurd in olie. Ze worden ook wel ‘patatas á la brava’ of ‘papas bravas’ genoemd, maar meestal zie je ze op de tapaskaart toch als patatas bravas staan. Vaak worden de gefrituurde aardappeltjes geserveerd met een rode pittige saus, wat ‘salsa brava’ wordt genoemd. Vanwege de ‘simpele’ ingrediënten is dit een van de goedkoopste tapas die je kunt bestellen. De patatas bravas zijn heerlijk bij een glas bier of wijn.

De geschiedenis van patatas bravas

Er zijn enorm veel verschillende tapas, maar de patatas bravas zijn misschien wel het meest bekend. Wanneer je op de gefrituurde aardappeltjes googled, krijg je al snel te weten dat ze uit Madrid komen, ontstaan in het restaurant ‘Casa Pellico’. Maar is dat wel zo? Anderen zeggen namelijk dat ze de aardappeltjes in het restaurant La Casona begonnen te serveren. Beide restaurantjes bestaan niet meer. Er luidt nóg een verhaal dat de aardappels gefrituurd werden in een straatje in Madrid ‘Alvarez del Gato’ wat in het Nederlands ‘steegje van de kat’ betekent.
Ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis van tapas over het algemeen? Neem dan een kijkje op deze pagina .

Makkelijk zelf te maken!

Patatas bravas vind je in Spanje bijna overal. Daarom worden ze overal op een net wat andere manier geserveerd. Bijvoorbeeld met een andere saus of met andere kruiden. Over het algemeen komt het wel overal redelijk op hetzelfde neer.

Bij patatasbravas hoort meestal een saus. De saus maakt iedereen anders, het is ook maar net hoe jij de gefrituurde aardappeltjes wilt eten. Het kan op een simpele manier met paprikapoeder of andere kruiden. Wat ook erg lekker is, is om er aioli overheen te doen. Aioli is een soort knoflooksaus. Vaak wordt de aioli gecombineerd met een pittige rode saus, de salsa brava.

De pittige rode saus bestaat meestal uit tomatensaus, die pittig wordt gemaakt door het toevoegen van rode pepers, Tabasco of kruiden als cayennepeper.

Wanneer de saus klaar is, is het tijd voor de patatas bravas. Snijdt de aardappelen in kleine en ongelijke stukjes. Je kunt ervoor kiezen om de aardappel niet te schillen. Eerst laat je de aardappeltjes 3 à 4 minuten op laag vuur bakken in olijfolie. Daarna ga je ze frituren, ze hoeven dus nog niet gaar te zijn! Het frituren zorgt ervoor dat de aardappelstukjes lekker krokant van buiten en zacht van binnen worden. De aardappeltjes hoeven maar een paar minuten in de frituur, totdat ze aan de buitenkant goudbruin zijn. En dan zijn ze al klaar!

Eet smakelijk!

Mijn favoriete patatas bravas

Momenteel woon ik bijna een maand in Valencia, dus ik heb al op verschillende plekjes kunnen genieten van de heerlijke patatas bravas. Ik heb zelf gemerkt dat ze echt overal anders zijn. De ene rode saus is pittiger dan de ander, soms zit er wel aioli bij en soms niet en de ene keer zit de schil er nog wel aan en de andere keer niet (zonder vind ik persoonlijk het lekkerst). Patatas bravas is een van de tapas die ik eigenlijk altijd wel bestel als ik uiteten ga, dus dat ze overal net wat anders smaken, vind ik niet erg. Zo blijft het lekker om te eten en bij restaurants waar ik nog niet ben geweest, is het altijd een verrassing hoe ze zullen smaken. Zelf vind ik ze het lekkerst als er een mix zit tussen de rode saus en aioli. De aioli verzacht het pittige van de rode saus, wat fijn is als de saus écht heel pittig is. Meestal hebben ze in restaurants wel aioli in de keuken staan, dus mocht dat er nog niet bij zitten, kun je altijd vragen of je er wat bij mag hebben!

Geschreven door Sarah, tekstschrijver voor Sprankelend Spanje. Houdt van lekker eten, drinken en geniet volop van het leven.

Laat een bericht achter

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.