De gekste feesten in Spanje

Wil je eens iets anders meemaken dan de standaard festivals die overal ter wereld plaatsvinden? Dan zit je in Spanje helemaal goed. Hier vind je de gekste en meest verbazingwekkende feesten van Spanje.

Feria del Caballo (Feria de Jerez) in Andalusië

Heb je Feria de Abril gemist, ben je nog niet uitgedanst of heb je nog geen zin om al je kostuums terug in de kast te hangen? Goed nieuws! Een week na Feria de Abril wordt er gewoon weer verder gefeest. Feria del Caballo komt uit de Middeleeuwse tijd. Een week lang werden er dieren gekocht en verkocht en de gemaakte deals werden gevierd, meestal door het drinken van sherry. ‘Caballo’ betekent in het Nederlands ‘paard’, daarom zijn er tijdens dit feest een hoop paardenshows te zien. Dus trek je jurk weer aan, dans nog een paar dagen op de flamencomuziek en bekijk de prachtige paarden.

La Batalla del Vino in La Rioja

Elk jaar op 29 juni vindt La Batalla del Vino plaats in La Rioja. Rioja ligt in de bekendste wijnstreek van Spanje. Tijdens La Batalla del Vino wordt er een groot wijngevecht gehouden. Het doel is om iedereen zo vies mogelijk te krijgen. Er wordt wel tot 130.000 liter wijn gegooid. Pas op! Zelfs je vrienden zullen je helemaal ondergooien.

Saltar Bébes in Murcia

Misschien wel een van de meest verbazingwekkende, traditionele feesten in Spanje; Saltar Bébes, oftewel ‘baby springen’. Het Spaanse feest dateert uit 1620 en is een jaarlijks katholiek feest in Murcia. Tijdens ‘El Salto del Colacho’, in het Nederlands ‘de sprong van de duivel’ springen mannen met pakken in rood en geel over baby’s die nog geen jaar oud zijn. De baby’s liggen op matrassen op de straat. Het geloof luidt dat de zielen van de baby’s door de sprong van de duivel gereinigd worden. De sprong zou er ook voor moeten zorgen dat ziektes en kwade geesten weggejaagd worden. Belangrijk om te weten: er is nog nooit een baby gewond geraakt!

Vijanera (carnaval) in Silió

Je kent de manier van carnaval vieren in het zuiden van Nederland vast wel. Iedereen verkleedt zich als iets leuks of geks en gaat zes dagen lang los. De carnaval in Silió is toch net wat anders… Elke eerste zondag van het jaar wordt het feest in het noorden van Spanje, in Silió, op een aparte manier gevierd. Mensen verkleden zich in dierenhuiden en zetten grote punthoeden op, gewapend met bellen maken zij de stad veilig door kwade geesten weg te jagen. Zo kan iedereen veilig en gelukkig aan het nieuwe jaar beginnen.

La Romaría de Santa María in As Neves

In het noordwesten van Spanje wordt er ieder jaar op 29 juli een eigenaardig feest gevierd, het feest van Santa Marta de Ribarteme. Het is een feest waar je je eigen begrafenis kunt beleven. Je laat jezelf ronddragen door je familie in je eigen gekozen kleding en kist. Hoewel dit feest beangstigend klinkt, is er ook vuurwerk en orkestmuziek. Dat maakt het dan toch nét een beetje vrolijker.

Lees ook…

Naast deze gekke feesten heeft Spanje nog veel meer (traditionele) evenementen. Heb je bijvoorbeeld al ooit gehoord van het Concurs de Castells in Tarragona? Een groot evenement in het teken van mensentorens. Lees hier meer over de Castells in Tarragona.