Wat zijn pinchos?

Een pincho is een sneetje brood met daarop een topping (dit kan van alles zijn, van een plakje Jamon Iberico (ham) tot ware kunstwerkjes met vaak een spiesje er doorheen). Spanjaarden gaan ’s avonds gezellig naar een bar en eten een aantal hapjes, wat pinchos kunnen zijn of andere tapas met een lekker drankje.

Als je een weekendje weg of op vakantie gaat naar Spanje en je wilt genieten van de Spaanse keuken, proef dan zeker een keer pinxtos! In de avond eten ze in Spanje vaak geen grote warme maaltijd meer, de Spanjaarden gaan ’s avonds vaak naar een pincho bar om nog een klein hapje te eten. Deze Spaanse hapjes zijn niet alleen super lekker, in de pincho cafés hangt een gezellig sfeer waar de Spanjaarden na het werk komen om nog even samen te komen met vrienden. Deze kleine en bijzondere hapjes worden vooral gegeten in het noorden van Spanje. Er wordt daar zelfs jaarlijks een festival georganiseerd rondom deze lekkernijen. Maar in de rest van Spanje zijn ook zeker lekkere pincho bars te vinden!

De naam voor deze hapjes wordt op twee manieren geschreven “pinchos” of “pinxtos”. In het Baskenland gebruiken ze voornamelijk de naam pinxtos en in de rest van Spanje is de naam pinchos gebruikelijker.

pinchos

Pinchos vs Tapas

Het verschil tussen pinchos en tapas is dat een pincho meestal een sneetje brood is met iets erop en een tapa kan van alles zijn. Verder worden pinchos ook weleens ‘tapas’ genoemd, omdat het eigenlijk ook gewoon kleine ‘hapjes’ zijn…

Verder kan je regelmatig in een pintxosbar de pintxos op de bar zien staan en bij sommige barretjes mag je zelf de pintxos pakken. Ook zijn er pinchosbars waarbij uiteindelijk de stokjes worden geteld als je de rekening vraagt en dan betaal per stokje, dit is meestal niet het geval bij tapas.

Traditionele pinxto bars

Het klinkt misschien gek, maar hoe lekkerder de mensen in de bar de pinchos vinden, hoe meer de vloer bekleed zal zijn met servetjes. Soms kun je de vloer niet eens meer zien… dus als je langs een pincho bar loopt en je ziet alleen maar servertjes op de grond, dan weet je dat je goed zit en zou ik zeker een lekkere pincho uit proberen!

Deze traditie zie je vooral in de traditionele pincho bars, zo was ik zelf een paar jaar geleden in een klein straatje vlakbij de haven in Barcelona bij de bar La Champañeria , waar ik voor het eerst zag dat de vloer vol lag met servetjes. En geloof mij de pinchos waren inderdaard super!

Het Baskenland staat bekend om het hele grote aanbod van pinxtosbars in San Sebastian en Bilbao. In deze bijzondere en smaakvolle steden vind je de lekkerste restaurantjes en barretjes om te genieten van de spaanse borrelhapjes.

Culinaire kunstwerkjes

Semana del pincho (Week van de pincho) wordt jaarlijks georganiseerd in het voorjaar en draait volledig om de nieuwste, lekkerste en mooiste pinchos. De pinchos die je tijdens het festival kan kopen, worden dan ook geserveerd als kleine kunstwerkjes. Ze zijn bijna te mooi om op te eten en zodra je een pincho proeft, ben je zeker verrast! En je betaalt slechts € 2,50 voor één pincho.

Meer dan 90 verschillende cafés doen mee aan dit evenement om te strijden voor de beste pinchos. Semana del pincho vindt plaats in Navarra (in het noorden van Spanje). Deze streek staat bekend om deze lekkere Spaanse hapjes.

semanadelpincho

Vooral in de hoofdstad van Navarra, Pamplona, wordt er actief meegedaan aan dit evenement. Niet alleen voor de duizenden bezoekers uit omstreken en het buitenland is dit evenement een gastronomische beleving, ook voor de bewoners van Navarra is Semana del pincho een belangrijk sociaal en culinair evenement.

Navarra wordt onder de food liefhebbers steeds populairder. Als je op zoek bent naar culinaire verrassingen is dit festival zeker een aanrader!

Geschreven door Lisa, stagiaire bij Sprankelend Spanje. Passie voor dansen, is gek op muziek, lekker eten en altijd opzoek naar nieuwe hotspots!

Laat een bericht achter

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.