Veelgestelde vragen en antwoorden over vakantie in Spanje in Corona tijd

Veelgestelde vragen en antwoorden over vakantie in Spanje in Corona tijd

Goed nieuws! De Spaanse grens gaat 21 juni weer open voor toeristen. Dit betekent dat de voorpret voor een vakantie naar Spanje nu echt kan beginnen. Ga goed voorbereid op reis en lees hieronder over het ‘nieuwe normaal’ in Spanje. Niets staat een heerlijke vakantie naar Spanje nog in de weg!

Moet ik verplicht in quarantaine na aankomst in Spanje?

Nee. Vanaf 21 juni is het niet meer nodig in quarantaine te gaan. Je kunt meteen na aankomst beginnen met genieten van je welverdiende vakantie!

Kan ik veilig met het vliegtuig op reis?

Ja, absoluut. Vliegtuigen beschikken over een geavanceerd ventilatiesysteem. Iedere drie minuten wordt de lucht in een vliegtuig helemaal ververst. Bovendien wordt de circulerende lucht gefilterd in een speciaal Hepa-filter, wat 99,99 procent van de bacteriën en virussen opvangt. Verder zijn er een paar voorschriften om vliegreizen zo veilig mogelijk te maken. Zo worden mensen met klachten verzocht niet te reizen. Als het goed is, reist er dus niemand mee die het virus eventueel kan overdragen. Een ander voorbeeld is dat er voor iedere vlucht een eigen bagageband beschikbaar is.

Wat is de gezondheidsverklaring die ik nodig heb om te vliegen?

Dit is een formulier met een aantal vragen over je gezondheidstoestand. Geen zorgen, je kunt de gezondheidsverklaring hier downloaden. Iedere reiziger is verplicht een ingevulde gezondheidsverklaring bij zich te dragen.  Je kunt gevraagd worden deze te laten zien op het vliegveld in Nederland, in het vliegtuig of op het vliegveld van je bestemming.

Je krijgt van je luchtvaartmaatschappij, als het goed is, ook het formulier: Public health passenger locator card toegestuurd. Let op: je dient dus twee formulieren bij je te hebben.

Is het gebruik van een mondkapje verplicht in het vliegtuig?

Ja, dit is verplicht. Gedurende de vlucht zul je een mondkapje moeten dragen. Op het vliegveld is het bij het inchecken, de douane en de gate verplicht een mondkapje te dragen. Informeer bij jouw vliegmaatschappij welke regels er gelden aangezien dit per maatschappij verschilt. Een voorbeeldje: bij Transavia zijn kinderen vanaf 13 jaar verplicht een mondkapje te dragen, bij KLM is dit zo voor kinderen vanaf 10 jaar.

En nadat ik geland ben in Spanje, is dan een mondkapje verplicht?

Na aankomst in Spanje ben je alleen verplicht een mondkapje te dragen op de volgende momenten:

– in het openbaar vervoer (taxi’s vallen hier ook onder);

– buiten en in openbare ruimtes zoals winkels, maar alleen als je geen 1,5 meter afstand kunt bewaren;

– als je met mensen die niet tot jouw huishouden behoren in een auto zit.

Als je dus zorgt voor 1,5 meter afstand is het dragen van een mondkapje niet verplicht. Activiteiten zoals uitgebreid genieten op het terras, rondfietsen door de stad enzovoorts mogen dus allemaal. Het enige wat van je gevraagd wordt is afstand houden. En als dat niet kan, is het ook geen enkel probleem, dan zet je gewoon even je mondkapje op totdat je weer afstand kunt houden.

Kan ik in restaurants uit eten? En wat zijn de regels op een terras?

Zeker weten! Je kunt zonder zorgen lekker uit eten tijdens je vakantie. Het is wel aan te raden vooraf te reserveren als je zeker wilt zijn van een plekje. Lekker een terrasje pakken is gewoon mogelijk tijdens je vakantie. Zonder mondkapje, zonder zorgen, alleen maar heerlijk genieten!

Mag ik op het strand liggen en in de zee zwemmen?

Sí! Pak je mooiste zwembroek of bikini zeker in want je kunt zonder problemen liggen bakken op het strand en ook afkoelen in de zee is geen enkel probleem. Het strand en de zee zijn van nature eigenlijk coronaproof. Dit komt ondere andere door het zoute water en het zonlicht. Kies voor de uitgestrekte, brede stranden van Valencia bijvoorbeeld. Gegarandeerd dat er genoeg plek is voor iedereen!

Zijn activiteiten zoals fietstours toegestaan?

Absoluut! Dit soort buitenactiviteiten zijn uitermate geschikt deze zomer. Met inachtneming van alle veiligheidsvoorschriften zoals afstand houden en een grondige, dagelijkse reiniging van de fietsen, kunnen wij zonder problemen fietstours organiseren. Ga je voor Valencia, Madrid of toch een andere stad?

Kan ik in een zwembad zwemmen?

De gezondheidsrisico’s in een zwembad zijn te verwaarlozen. Vanwege het chloor in het water kun je veilig in een zwembad zwemmen. Houd wel rekening met maatregelen zoals vooraf moeten reserveren en een maximaal aantal badgasten wat wordt toegelaten zodat de afstand tussen bezoekers altijd bewaard kan blijven.

Zijn de winkels gewoon open?

Een dagje gezellig shoppen tijdens je vakantie behoort gewoon tot de mogelijkheden. De winkels zijn open. Net als in Nederland kan het wel zijn dat er een maximaal aantal klanten is toegestaan.

Kan ik een museum bezoeken?

Ja, dit is toegestaan. In musea gelden de algemene regels van 1,5 meter afstand houden, maar verder zijn er geen beperkingen. Dit geldt ook voor monumenten, kerken, kathedralen etc.

Zijn hotels en campings geopend?

De keuze is reuze want hotels, campings, appartementen en andere logeeradressen mogen weer open als vanouds. Er gelden geen beperkingen meer qua bezettingsgraad. Ook zijn de ruimtes voor algemeen gebruik weer helemaal open. Hoe een accommodatie precies invulling geeft aan het nieuwe normaal kan natuurlijk verschillen.

Hoe groot is het gezondheidsrisico in Spanje?

Het is belangrijk te beseffen dat het risico dat je iets oploopt in Spanje niet groter is dan in Nederland. Bovendien is de gezondheidszorg in Spanje erg goed, dus wat dat betreft kun je zorgeloos op vakantie.

Is er een groot verschil met Nederland?

De afgesproken 1,5 meter afstand die je eigenlijk overal moet houden, is hetzelfde als in Nederland. Het is in Spanje dus niet heel anders dan je inmiddels in Nederland gewend bent.

Het enige verschil is dat je in grote steden en in (drukke) straten en in winkels meer mondkapjes zal zien.

Alleen is het weer waarschijnlijk een stuk aangenamer in Spanje, smaakt de sangría of cerveza een stuk lekkerder op een Spaans terrasje en heeft de zee een net wat fijnere temperatuur.

Laat een bericht achter

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.