Op vakantie naar Spanje deze zomer? Wat mag er allemaal wel en wat is er open?

Op vakantie naar Spanje deze zomer? Wat mag er allemaal wel en wat is er open?

Wat tot voor kort nog onmogelijk leek, kan binnenkort echt weer: op vakantie naar Spanje. Veilig op vakantie naar Spanje, wie wil dat nou niet?! Na een onzekere periode, veroorzaakt door de coronacrisis, een intelligente lockdown, vele andere ongemakken en momenten van stress is lekker op vakantie naar Spanje gaan precies waar je zin in hebt!

Vanaf 1 juli ben je weer van harte welkom!

Volgens de laatste berichten is Spanje van plan de grenzen vanaf 1 juli weer open te stellen voor toeristen, zonder dat deze na aankomst in quarantaine moeten verblijven. Onbezorgd op vakantie naar Spanje dus! Op Europees niveau zullen landen hun onderlinge afspraken nog moeten aankondigen zodat voor iedereen duidelijk is onder welke voorwaarden gereisd kan worden.

Dit artikel is ter verduidelijking van de geldende regels en als voorbereiding op wat je eventueel te wachten staat als je op vakantie naar Spanje gaat. Ook is het de bedoeling aan te geven wat wel mogelijk is in plaats van te benadrukken wat misschien nog niet kan. Aangezien de situatie omtrent de coronamaatregelen regelmatig veranderd is dit artikel niet meer dan een leidraad.

Verschil tussen Nederland en Spanje

In Nederland was de afgelopen maanden de zogenoemde intelligente lockdown van kracht. Een situatie die onder andere door de opening van terrassen op 1 juni, op z’n eind lijkt te lopen. Het gaat de goede kant op in Nederland. In Spanje was sprake van een volledige lockdown vanaf 15 maart, gerechtvaardigd doordat president Pedro Sánchez de noodtoestand uitriep. Dit betekende onder andere dat inwoners niet zomaar naar buiten mochten. Iets wat in Nederland wel altijd toegestaan was en is. Gelukkig gaat het in Spanje inmiddels ook veel beter. Het land komt aan de hand van verschillende fases, 0 tot en met 3, uit de lockdown, op weg naar het nieuwe normaal. Op weg naar eindelijk weer op vakantie naar Spanje ook!

Uitleg fases in Spanje

In een groot land als Spanje is het belangrijk de verschillen in coronacijfers tussen de regio’s in kaart te brengen. Daarom heeft de Spaanse regering besloten per regio of provincie de afbouw vanuit de lockdown te beoordelen en te begeleiden. Zo kan het zijn dat Madrid nog in fase 1 zit, Valencia in fase 2 en Formentera, een eiland wat tot de Balearen behoort, al in fase 3. De verwachting is dat op 8 juni al meer dan de helft van het land zich in fase 3 bevindt.

Momenteel is de noodtoestand nog steeds van kracht in Spanje. Hierdoor kan de regering bijvoorbeeld bepalen wie wanneer naar buiten mag en dat mensen alleen maar in hun eigen provincie mogen reizen. De noodtoestand zal tot 21 juni duren. Daarna zullen Spanjaarden dus weer vrij door het hele land mogen reizen en dat zet ook de deur voor toeristen wagenwijd open. Een assymetrische grensopenstelling behoort in het begin zeker tot de mogelijkheden. Het zou kunnen dat je eerder een reisje naar Valencia of Ibiza kunt boeken dan naar Madrid.

Wat mag er allemaal al?

Zoals eerder uitgelegd bevinden verschillende provincies zich in andere fases van de versoepeling. Daarom is het lastig voor het hele land te beschrijven welke activiteiten waar zijn toegestaan. Hieronder een klein lijstje van activiteiten en de fase waarin ze toegestaan zijn.

Hop, hop, het terras op!

We kunnen meteen met het goede nieuws beginnen, de terrassen zijn in het hele land weer open. Dit mag namelijk vanaf fase 1 en daar bevinden alle provincies zich al minimaal in. Een kleine kanttekening: de toegestane bezetting is 50% van de capaciteit. In fase 2 gaan de restaurants en bars ook binnen gedeeltelijk weer open en in fase 3 mag het terras voor 75% bezet zijn en gaat ook de capaciteit binnen omhoog.

Lekker op pad met de fiets

Houd je niet van stilzitten tijdens je vakantie? Geen probleem. Activiteiten als hardlopen, fietsen, surfen of je uitsloven tijdens een potje padel of tennis zijn allemaal nu al zonder problemen toegestaan. Huur een fiets en ervaar de vrijheid en het vakantiegevoel zoals vroeger!

Tip! Doe een fietstour

Vanaf fase 3 zijn toeristische activiteiten tot 30 personen toegestaan. Kom je naar Valencia of Madrid, denk dan eens aan onze fietstour. Een activiteit waarmee wij ruim binnen het maximaal toegestane aantal deelnemers blijven en je aan de hand van een enthousiaste Nederlandstalige local de stad echt leert kennen! 

Vamos a la playa!

Op vakantie naar Spanje betekent in veel gevallen lekker naar het strand gaan. Goed nieuws, dit mag al vanaf fase 2! Voordat je het strand betreed zul je zien dat er een aantal basisregels zijn. Denk aan minimaal 2 meter afstand houden van elkaar, een minimale afstand van 6 meter tussen parasols, het verplicht dragen van slippers, waterschoentjes of ander schoeisel op de vlonders en andere kleine randvoorwaarden. Kom jij met je vriendengroep deze kant op in de zomer? Geen zorgen, je mag nu al met maximaal 15 personen samenkomen. Kies bijvoorbeeld het superbrede strand van Valencia en je weet zeker dat er genoeg plek is voor iedereen!

Shoppen & cultuur

Gezellig een dagje shoppen tijdens je vakantie behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Vanaf fase 1 mogen winkels al voor 30% van hun capaciteit open. In fase 2 loopt dit op naar 40% en in fase 3 mogen winkels voor 50% open. Ook de typisch Spaanse marktjes zullen per fase geleidelijk weer open gaan en meer mensen toelaten.

Ook voor cultuurliefhebbers heeft Spanje deze zomer genoeg te bieden. Vanaf fase 3 mogen musea namelijk weer voor de helft van hun capaciteit open. Dit geldt ook voor bioscopen en theaters.  Vanaf fase 2 mogen in de buitenlucht zelfs weer concerten worden gegeven voor maximaal 400 personen. Deze moeten wel op gepaste afstand van elkaar zitten.

Waar verblijf ik?

Goed om te weten is dat hotels en appartementen nu al geopend zijn. Dit is in het hele land al toegestaan vanaf fase 1 met als enige restrictie dat de algemene ruimtes niet volledig gebruikt mogen worden. Naarmate de fases vorderen zullen deze ruimtes ook steeds meer toegankelijk zijn.

Wat komt er na fase 3?

Als je binnenkort op vakantie naar Spanje gaat, is het handig om te weten dat dit pas toegestaan is na fase 3. Dat betekent dat de situaties zoals hierboven beschreven minimaal al van toepassing zijn en hoogstwaarschijnlijk zijn verbeterd.

Zoals eerder vermeld gaat de Spaanse grens waarschijnlijk vanaf 1 juli weer open, dat betekent dat we met z’n allen nog maar een klein maandje moeten wachten.

We zullen via deze website en onze social media kanalen updates geven over de laatste ontwikkelingen.

Hopelijk zien we elkaar deze zomer of anders in het najaar als de temperaturen hier nog steeds zeer aangenaam zijn! 

Laat een bericht achter

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.