Isa Bornau vertelt over Barcelona

Blogrondje-isa Zangeres Isa Bornau woonde voor lange tijd in Barcelona, de stad waar haar roots liggen. Ruim vier jaar geleden studeerde zij af aan het Conservatorium Rotterdam, specifiek met het programma Latin Music.

Geboren in Nederland, met een Spaanse moeder en Nederlandse vader. Maar Frans opgevoed, omdat haar moeder opgroeide in het Franse Toulouse. Haar meertaligheid bracht haar op het idee om Franse nummers als ‘La Bohème’ van Charles Aznavour en ‘Ne me quitte pas’ van Jacques Brel te vertalen naar het Spaans, dit resulteerde in het Melodieuze album Ser (dat ‘zijn’ betekent).

Lees hier haar verhaal over de stad Barcelona; ze omschrijft haar muzikale ervaringen, bijzondere momenten en waarom ze deze stad voor eeuwig in haar hart heeft gesloten.

Wat is de reden dat je 10 jaar geleden naar Barcelona bent verhuisd?( en ook weer terug naar nl bent gekomen)

Ik ben een zangeres die altijd geïnteresseerd is geweest in verschillende muziekstijlen. Via via had ik gehoord over de flamenco zang afdeling van het conservatorium in Barcelona. Ik besloot in 2005 naar Barcelona te gaan om te kijken of deze studie iets voor mij zou zijn. Hoewel de school me aansprak, bleek de muziekrichting uiteindelijk niet helemaal bij me te passen. De stad sprak me wel enorm aan, waardoor ik een jaar of 2 ben gebleven en er leuke muzikale en culturele activiteiten heb gedaan. Ik ben in 2007 terug gegaan naar Nederland om mijn opleiding Latin zang aan het Rotterdams conservatorium te volgen, waar Latijns-Amerikaanse muziekstijlen centraal stonden en waar ik met veel plezier heb gestudeerd.

We zijn benieuwd naar je meest onvergetelijke / unieke / rare ervaring in Barcelona, wil je die met ons delen?

Ik heb een aantal leuke straatfestivals meegemaakt, waaronder ‘La Merced’ en ‘Festa major de Gracia’. Wat me toen vooral is bijgebleven is de ‘Correfoc’, een visueel spektakel waar machines van vuurspuwende draken rondrijden en mensen vuurwerk in de rondte slingeren, onder het geluid van harde drums. Je voelt tijdens dit feest een behoorlijke adrenaline door de vuurwerkknallen en je ziet bijzondere machines en uitzinnige mensen!

isa-foto-gitar

De favoriete plekjes van jou in Barcelona zijn…

Parc Guëll is natuurlijk een must, een prachtig inspirerend park! Aan de andere kant van de stad vind je de Montjuic, waar het ook erg fijn is om rond te lopen. Naast het museum voor nationale kunst kun je er mooi uitkijken over de stad en het Olympisch stadion bezoeken.

Barrio Gracia vind ik een erg leuke wijk. Ik heb er gewoond en ging vaak een koffie drinken in één van de barretjes. Je vindt in deze wijk hele leuke boetiekjes van lokale ontwerpers, fijne eettentjes en ijssalons. Ik ging vaak een ijsje halen bij ‘Gelatería Caffeteria Italiana’ op Plaza Revolució 2, waar je overheerlijk ijs van alleen natuurlijke ingrediënten kan eten. Hier staat men soms 30 minuten in de rij!

Ik hou ervan om musea te bezoeken en dan vooral moderne kunst. MACBA in het centrum van Barcelona is een prachtig museum en heeft een goede winkel om kunstboeken te kopen.

Als muzikant hou ik ervan om concerten te bezoeken en aparte zaaltjes te ontdekken. Sala Apolo is een mooie oude zaal in vintage stijl, waar ik bijzondere concerten heb gezien waaronder van de (inmiddels helaas overleden) artiest Lhasa de Sela.

Parque Laberinto del Horta is een prachtig park in de wijk Horta Guinardó. Het is het oudste park van Barcelona en bevat tuinen uit de 18e en begin 19e eeuw. Als je tijd hebt is het echt de moeite waard om dit park te bezoeken vanwege de rust en de schoonheid.

Heb je misschien nog tips voor de lezers die naar Barcelona toe zouden willen?

Aangezien Barcelona een toeristische stad is, komen er veel mensen samen bij Plaza Catalunya, de Ramblas en de binnenstad. Het is leuk om eens de minder drukke plekken te bezoeken en te proeven van de authentieke Catalaanse cultuur. Ik vind Barrio Gracia een mooie wijk die rustiger is, waar je prettig kan rondlopen en kan eten in leuke barretjes. Proef eens traditionele Catalaanse hapjes zoals ‘calçots’, een soort bosui die wordt gegrild en gegeten met een heerlijke saus en waar je cava bij drinkt. Ook ‘orxata’ of ‘crema catalana’ zijn heerlijk om te proberen.

Als je van muziekfestivals houdt kom dan vooral in september tijdens ‘La Merced’, dan vind je leuke lokale bandjes op podia in verschillende wijken en geniet je van een ongedwongen gezellige sfeer.

Mocht je in de zomer komen, dan is het leuk om een dag de trein te pakken naar mooie stranden van de plaatsen Sitges en Castelldefels.

Is er iets in Barcelona dat je mist?

Ja zeker! Het eten, de leuke feesten zoals ´La Merced´ en ´San Juan´ en vooral het buitenleven. Aangezien het klimaat zo fijn is in Barcelona, kun je er lange tijd in het jaar op terrasjes zitten en bv lekker genieten van een ‘clara’ (bier gemixt met citroendrank). Het voelt zo ongedwongen en heerlijk vrij en dat mis ik best nog wel eens!

Geschreven door Grace (tekstschrijver voor Smaakvol San Sebastian) & Paulien (tekstschrijver voor Bruisend Barcelona), allebei gek op reizen, sporten en nieuwe avonturen beleven!

Laat een bericht achter

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.