Dagje Xativa

BlogrondjeXativaVorig weekend was het zo ver! Ik mocht weer iets moois van Spanje gaan bewonderen. Sinds ik in Valencia woon, heb ik nog niet bijzonder veel van de omgeving gezien. Er is namelijk zó veel meer te zien in het land, zoals de grote steden en natuurlijk verveelt Valencia zelf ook niet! Maar nu was het moment daar; ik ging naar Xàtiva.

Vanaf Valencia ben je in een half uur à drie kwartier in Xàtiva. Wij (dat zijn onder andere Paulien, Nick en Larissa, die ook bij Sprankelend Spanje werkzaam zijn) besloten met de trein te gaan. Met de “Cercanías” trein, wat aangeeft dat deze korte afstanden rijdt, ben je maar € 8 kwijt voor een retourtje! Onderweg kan je al genieten van het prachtige landschap dat Spanje heeft. Hoge bergen, een stralend zonnetje en grote sinaasappelvelden waarbij ik mezelf al de sinaasappels zag plukken.

Spaanse lunch tussen de locals in Xativa

We waren rond een uur of 3 in Xàtiva, de perfecte (Spaanse) tijd voor de lunch. We besloten dus eerst een hapje te gaan eten. Eigenlijk deden we dat bij het eerste en het beste tentje dat we tegenkwamen. Het centrum van Xàtiva ligt pal naast het treinstation, dus we liepen al snel tegen dat restaurantje aan. Bij Restaurante Atzucac werden we direct vriendelijk begroet. Eigenlijk vind je hier alleen locals. De bediening spreekt geen Engels en je kan hier terecht voor de traditionele keuken, maar ook voor de bekende pizza’s en pasta’s.

Off road hiken

Na een goede lunch begon onze klim naar boven. Boven… ja boven! Xàtiva ligt namelijk in een dal en bovenop de omringende bergen vind je het ‘castillo’. Dit is een kasteel dat dé hotspot van het dorp is. Er is een aantal routes om de top te bereiken. Wij combineerden wat routes en kozen voor wat off road tracks om snel boven te komen. Er gaat trouwens ook een treintje, mocht je de klim niet willen maken.

Xativa

Prachtig uitzicht

Bovenaan zijn eigenlijk twee kastelen te bewonderen. Één kan je gratis bekijken, voor de ander betaal je zo’n € 2. Wij kozen voor het tweede. Hier kan je ook een museum in en een gevangenis uit de 14e eeuw bekijken. Het mooiste vond ik eigenlijk het uitzicht. Wanneer je even van het gebaande pad bevindt en hoger de berg opgaat, is het uitzicht fantastisch. Je hoort wat krekels en kan kilometers in de verte turen. Super bijzonder!

Xàtiva is een aanrader wanneer je een dagje uit het drukke Valencia wil. Even lekker het binnenland in en genieten van het échte en ongerepte Spanje!

Geschreven door Joëlle, verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij Sprankelend Spanje. Spanjeliefhebber, gewoond in Catalonië en Valencia, gek van koken, reizen, schrijven, sport en (food)festivals.

Laat een bericht achter

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.