Dagje Peñíscola

BlogrondjeTen noorden van Valencia is de provincie Castellón gelegen (hoort ook bij de regio Valencia). Een paar weken terug ben ik hier geweest om het dorpje Peñíscola te bezoeken. Vanaf Valencia is het ongeveer een uur en drie kwartier rijden. Een autootje is wel aan te raden!

Auto weggesleept?

Het was een winterse zaterdagochtend… maar dan in Spanje. Geen vrieskou, maar een helderblauwe lucht en een heerlijk schijnend zonnetje. Samen met mijn huisgenoot en haar ouders die op bezoek waren, zouden we een dagtripje maken. Eerst was het nog even spannend, want we wisten niet zeker of de auto nog wel geparkeerd zou staan waar we hem hadden achtergelaten. De parkeervakken zijn in Spanje soms namelijk wat lastig van elkaar te onderscheiden. Gelukkig was de auto niet weggesleept en kon onze trip naar ‘het noorden’ beginnen!

Kilometerlange stranden

De weg van Valencia naar Peñíscola is werkelijk waar een prachtplaatje. Je komt langs kilometerlange stranden… Vooral het zonnetje dat schittert op het zeewater maakt het een filmachtige scène. Leuk om te weten, is dat je ook deze weg volgt naar Barcelona. Toen ik hier twee jaar geleden met de trein naartoe ging, ook vanaf Valencia, heb ik minutenlang kunnen genieten van het uitzicht!

Peniscola

Een lokale hap

Aangekomen in Peñíscola begon het bezoek al goed. We zagen namelijk overal zandhoopjes en dat er vuurtjes werden gestookt… de beginselen van homemade & local food. In dit geval: paella! De echte traditionele paella’s worden op houtvuur bereid en dit was juist wat hier aan de hand was. We waren iets te vroeg, rond een uurtje of 2 zou de lunch beginnen. Lekker hoor! Eerst maar even het dorpje bekijken. Ik was er al eens eerder geweest, maar dat was jaren geleden. Benieuwd of ik nog wat spots zou herkennen!

Kasteel met panoramische uitzichten

Peñíscola is een dorpje met zo’n 7.500 inwoners, smalle en kronkelende straatjes en verrassende details. Eigenlijk lijkt het op een soort schiereiland, want het is deels gebouwd op een rots die ruim 60 meter boven zeeniveau uitsteekt. Bovenop staat een groot kasteel die je kan bezoeken en beklimmen. Binnen zijn diverse (lege) ruimtes. Ik vond vooral de top van het kasteel dé highlight van de dag. Je hebt vanaf hier namelijk bijna een 180 graden panoramisch uitzicht. Je ziet het dorpje zelf, de bergen, de zee… zo mooi!

Peniscola2

Een dorp met verrassende touches

Het dorp is een leuke bestemming voor een paar uurtjes. Ik zou er niet een hele dag rond kunnen dwalen. In een korte tijd kan je er veel zien. Let vooral op de verrassende elementen, zoals het ‘huisje van de heks’ en het pand van een viswinkel dat helemaal bedekt is met schelpen. Misschien is het een klein dorpje, wellicht gaat het wel bekender worden. Bepaalde scènes van de hitserie Game of Thrones zijn hier namelijk opgenomen, vooral bij het kasteel.

En… paella!

Om 2 uur stipt stonden we klaar bij het paellafestival. Tientallen pannen stonden al op het knisperende vuur. De een met vis, de ander met kip en konijn, goed aan het pruttelen. Bij ons begonnen de magen al te rommelen. Toen ik informeerde waar we konden bestellen en betalen, legde een van de bezoekers uit dat het een besloten evenement was… bummer! Er waren op zich nog genoeg restaurantjes(met paella) in het dorp, maar ik had het eigenlijk wel heel leuk gevonden als we van zo’n traditionele paella hadden kunnen proeven. Wie weet een volgende keer…

Geschreven door Joëlle, verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij Sprankelend Spanje. Spanjeliefhebber, gewoond in Catalonië en Valencia, gek van koken, reizen, schrijven, sport en (food)festivals.

Laat een bericht achter

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.