Basilica del Pilar Zaragoza

El Pilar is de imposante rooms-katholieke basiliek in het centrum van Zaragoza, gebouwd in de 17e eeuw. Het is de grootste barokke kerk in heel Spanje. Kenmerkend zijn de vier klokkentorens op de hoeken en de meerdere koepels in het midden van de kerk. Vanaf de toren van de Basilica del Pilar heb je een buitengewoon mooi uitzicht over de stad.

Terug in de tijd

De indrukwekkende Basilica del Pilar is volgens de geschiedenisboeken de eerste kerk gewijd aan Maria. Op 2 januari in het 40e jaar na Christus verscheen de Heilige Maagd aan de oevers van de rivier de Ebro. Omringd door engelen van Jeruzalem gaf zij de apostel Jakobus de Meerdere en wat bekeerlingen kracht en geloof. Ze sprak met hen en vroeg een heiligdom te bouwen. Sindsdien is deze locatie een bedevaartsoord.

basilica-del-pilar-zaragoza

Op de plek van de kerk hebben meerdere kerken gestaan. De huidige kathedraal in Spaanse barokstijl is gebouwd in de periode 1681-1872. Basilica del Pilar lijkt op een magische manier onverwoestbaar. Ze heeft ondertussen meerdere invasies en oorlogen overleefd. Zo zijn er in de Spaanse Burgeroorlog drie bommen op de kerk terechtgekomen en geen van deze is geëxplodeerd, bijzonder!

Kijk je ogen uit

In de kerk kun je meerdere meesterwerken bewonderen. De verschillende koepels zijn versierd met fresco’s. Deze muur- en/of plafondschilderingen, waarbij de verf direct op de natte kalk wordt aangebracht, zijn onder andere uitgevoerd door de Spaanse kunstschilder Francisco Goya. Hij groeide op in Zaragoza en was de portretschilder van de Spaanse Koninklijke familie. Twee van Goya’s meest besproken schilderijen zijn La Maja Desnuda (de naakte Maja) en La Maja Vestida (de geklede Maja). Het feit dat de afgebeelde vrouw een normale burger was en je bovendien recht aankijkt, was schokkend voor die tijd. Goya moest vanwege deze schilderijen voor de inquisitie verschijnen.

Dat terzijde, terug naar de Basilica del Pilar. Eén van zijn uitzonderlijke kunstwerken is de ‘La adoración del nombre de Dios’; de aanbidding van de naam van God. Deze schildering siert het plafond van de kerk.

basilica-del-pilar-goya

Er zijn vele kapellen gewijd aan verschillende heiligen. Onder de centrale koepel vind je het grote altaarstuk, gemaakt in de zestiende eeuw door de beeldhouwer Damián Forment. Ook bijzonder: in de basiliek zit een kleinere tempel, genaamd La Santa Capilla de Nuestra Señora del Pilar.

La Plaza del Pilar

Voor El Pilar ligt het grote plein ‘La Plaza del Pilar’. Het staat, met 1500 meter lengte, in het rijtje van de grootste pleinen van Europa. Het autovrije plein wordt ook wel de Plaza de Las Catedrales genoemd. Naast de Basilica del Pilar is hier namelijk nog een kathedraal: Catedral del Salvador (La Seo).

Het bruisende plein is omgeven door het stadhuis, gezellige cafés en historische gebouwen. Er worden belangrijke evenementen gehouden, zoals Fiestas del Pilar (het aanbieden van bloemen aan de Maagd Maria), een negendaags feest vanaf 12 oktober. Daarnaast wordt de viering van het nieuwe jaar er gehouden en zijn er tal van concerten, festivals en culturele evenementen.

Tip!
• El Pilar is prachtig te zien vanaf de Ebro. Dit is de langste rivier die volledig in Spanje ligt.
• Laat je niet in de war brengen door de meerdere (soms lastige) namen. El Pilar, Basílica de Nuestra Señora del Pilar, Basilica del Pilar of The church of Our Lady of the Pilar. Deze titels voor één en dezelfde kerk worden vaak door elkaar heen gebruikt.
• Een hapje eten, overnachten, of de vijf beste ijssalons in Zaragoza? Lees het hier!